Прокурор Димитър Захариев от Плевенската окръжна прокуратура е бил задържан за участие в престъпна група и изнудване

Арестуваха прокурор Димитър Захариев от Плевенската окръжна прокуратура в Съдебната палата в София. Той беше задържан вчера докато съдът заседава срещу него по старото му дело от 2015 г. за натиск над свидетел по мега процеса "Октопод". 

На извънредна пресконференция главният прокурор Цацаров заяви отново, че няколко пъти е искал уволнението на скандалния магистрат през последната година, но Висшият съдебен съвет и съдът, не са уважили тези искания.

"На 23 юли 2015 година ВСС отстрани от длъжност Захариев по мое предложение, обяви Цацаров. "Обвиненията са в участие в организиана престъпна група. Паралелно са задържани прокурор и служител на главна дирекция обществена охрана. Деянията им са били с висока степен на обществена опасност", заяви главният прокурор, цитиран от "Канал 3".

Захариев е привлевен като обвиняем и за изнудване. Служителят на охраната също е привлечен като обвиняем за две престъпления, едното от които е заплаха за убийство. Конкретните думи, които е изрекъл пред множество свидетели са били: "Ти няма ли да почерпиш, че ще ставаш вдовица? Куката като излезе от затвора ще убие мъжа ти."

Димитър Захариев е подсъдим и пребиваването му в Съдебната палата беше използвано за да бъде задържан. 

"Това не е попречило на участието му в делото, по което е подсъдим. На 23 юли 2015 г. ВСС го отстрани от длъжност по мое предложение. На 26 април 2016 г. аз внесох още едно предложение във ВСС, което касаеше освобождаването му от длъжността прокурор, тъй като се оказа, че за времето, в което той е бил отстранен от длъжност, той е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма, и е осъществявал търговска дейност, въпреки това, че е продължавал да бъде прокурор", уточни главният прокурор.

Захариев е обвинен в упражняване на принуда, при условията на продължаващо престъпление. Част от деянията са по отношение на свидетел и са свързани с принуда към него за депозиране на показания, както и сигнали и оплаквания срещу прокурор, обвинен е и в нарушаване в правилата за държане на огнестрелно оръжие, както и държане на средства за смущение на радиоефира без да има разрешение за това", съобщи той. Цацаров не пожела да спомене името на втория задържан.

"Г-н Захариев и второто лице са обект на това разследване още от края на миналата година, разкри адимистративният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. 

"Към момента прокурор Димитър Захариев е привлечен под обвинение за изнудване и участие в организирана престъпна група, както и за второ престъпление за изнудване. Служителят на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" също е привлечен в качеството на обвиняем - за участие в същата престъпна група и за заплаха за убийство, отправена пред множество свидетели", уточни той.

По думите му задържаният прокурорът е помагал с логистика и е присъствал на срещи на организираната престъпна група, главните членове на която са задържани през април.

"Накратко дейността на Захариев може да се опише с думата "логистика". Когато присъстваш на действия, които ние считаме за престъпни, показваш две неща - че държавата няма да се намеси и защитава хората, които извършват неправомерните действия и че ако някой благоволи да се оплаче, от страна на държавата няма да се вземе отношение към това, което той казва", заяви Гешев.

Прокуратурата и в частност Специализираната прокуратура, ще направи всичко възможно лица, които би трябвало да защитават интересите на държавата, да заплашват свидетели, да подпомагат дейността на организираните престъпни групи или да им осъществяват каквато и да е логистика", отсече Гешев. Според него към този момент има достатъчно доказателства срещу двамата задържани, за да бъдат привлечени под обвинение. 

Източник: Нова телевизия, Канал 3, "Стандарт"