Не можете да се отделите от Фейсбук, Снапчат или друга платформа? Тревожите се, когато нямате достъп до профила си в Инстаграм? Вече има терапевти, които помагат на хората да се откъснат от зависимостта си от социални медии

Ако не можете да прекарате и час, без да влезете във Фейсбук или Инстаграм, ако изпитвате безпокойство, когато сте без смартфона си или когато нямате сигнал, може би трябва да потърсите помощ.

От няколко години потребителите на социални медии, които са като сраснати с мобилните си устройства, все по-устойчиво се обръщат към професионалисти. Те на свой ред предлагат различни терапии за медийна детоксикация.

Виж още: Луксозни хотели, които лекуват зависимост от интернет

"Даваме на хората уроци по кормуване или плуване, но те се докопват до телефоните си и всичко отива на кино - споделя Памела Рътлидж от Центъра за изследване на медийна психология, неправителствена организация, разположена в Калифорния. - За да навигираш из кое да е социално пространство, са нужни умения."

В последните години хората с подобни оплаквания, които се обръщат към Натан Дрискъл, терапевт от Тексас, са се увеличили с 20% и сега са над половината от всичките му пациенти. Интересното е, че пациентите му, търсещи помощ срещу зависимост от компютърни игри, са намалели.

Kolko vreme izdarzhate bez da si poglednete akaunta

Непризната, но лекувана

Зависимостта от социални медии още не е диагностицирана като заболяване от Американската психиатрична асоциация и Статистическия наръчник на менталните заболявания - златния стандарт в диагностиката. Въпреки това редица терапевти лекуват пациенти от такава зависимост, използвайки методи като при всяка друга зависимост.

В известен смисъл психологическият ефект от прекомерното използване на "Фейсбук", "Снапчат" и останалите платформи е по-труден за диагностициране от останалите зависимости.

Виж още: Страдате ли от номофобия?

"Тази зависимост е по-лоша от алкохолизма или наркоманията, понеже е по-ангажираща и върху нея не тегне стигма", казва Дрискъл, чийто работен час струва 150 долара, а лечението продължава средно половин година.

Както и всяка друга терапия, детоксът от социални медии трябва да е съпроводен и с други занимания, за да е успешен. На мястото на стария навик трябва да се създаде нов, не бива да остава вакуум. "Защото след шестмесечната програма пациентът се връща към живота си отпреди и рискът да се обърне към старите навици е голям", обяснява Памела Рътлидж.

Според нея назоваването на нещата с точните им имена е стъпка в правилната посока: "Хората са напълно прави да го наричат зависимост, вместо да мислят за зарибяването към медии като за временен дисбаланс."

Източник: Би Би Си