Учени откриха връзка между заболявания като шизофрения и психоза и тютюнопушенето

За вредите от пушенето се знае много и може да се говори още повече. Катранът в цигарите причинява рак на белите дробове, сърдечно-съдови заболявания, може да причини рак на устната кухина и най-малкото оставя лош дъх и жълти зъби.

Пушачите са по-склонни да развият шизофрения

Оказва се обаче, че тютюнопушенето може да увеличи риска и от тежки психични разстройства като шизофрения, показва проучване на учените от Кралския колеж в Лондон, публикувано в списание Lancet Psychiatry, цитирано от Би Би Си.

Според изследователите има регистрирана връзка между пушенето и психозите, в частност - шизофренията, допълват европейските изследователи, които се извършили проучването.

Досега се смяташе, че връзката между пушенето и шизофренията е по-скоро обрана - хората, страдащи от това заболяване, използват пушенето като форма на медитация, която улеснява преодоляването на стреса от халюцинациите и чуването на гласове.

Виж още: Няколко силни реклами, които ще ви откажат от пушенето

Изследването

Екипът от учените обаче разгледал общо 61 различни изследвания, обхващащи общо 14 555 пушачи и 273 162 непушачи. Анализът на данните показал няколко ключови извода:

57% от хората с психоза са били пушачи преди първия си пристъп. Хората, пушещи ежедневно, пък са два пъти по-склонни да развият шизофрения от хората, които не пушат. От друга страна, хората, предразположени към шизофрения, я развиват с година по-рано, ако пушат.

Отбелязва се, че хората с тежки психични разстройства са много по-заклети пушачи. До три пъти повече са пушачите сред хората с такива проблеми, отколкото с други.

"Въпреки, че е трудно да се определи причинно-следствената връзка, нашите резултати показват, че тютюнопушенето трябва да бъде определено сериозно като възможен рисков фактор в развитието на психозите и не само като обикновено последствие от заболяванията от този вид", коментира Джеймс Маккейб, един от авторите на изследването.

Виж още: Колко вреден може да е цигареният дим за непушачите

Учените все пак признават, че имат нужда от повече доказателства, за да могат категорично да заявят, че пушенето предразполага към психични заболявания.

Източник: Би Би Си