В един и същи регион безработицата варира от 14 до 56%

Небалансираното икономическо развитие се задълбочава не само по региони, но и вътре в самите административни области. До този извод достигат все повече областни управители и техните екипи, пише в. "Сега". 

Наскоро областната управа на Шумен представи шокиращи диспропорции между местните общини. Така например безработицата в областния град е около 14%, а във Венец, Каолиново и Никола Козлево в различни периоди от годината е четири пъти по-голяма - 53-56%.

"Последствията може да са струпване на хора в областния център или още по-голямо обезлюдяване на общините", заяви областният управител Стефан Желев. В малките населени места няма капиталовложения, най-големият "инвеститор" са общините, които чрез временни програми някак се мъчат да озаптят безработицата.

Виж още: С 19% са намалели безработните българи през 2016 г.

Наскоро с подобни заключения излезе и доклад на областната управа във Варна. Доброто икономическо развитие на морските селища (областния център и Бяла) е съпътствано с траен през годините упадък на Ветрино, Суворово, Вълчи дол и Дългопол. По тези места почти липсват форми на индустрия. В Девня и Белослав, където все още има заводи или единични цехове, са налице тежки проблеми с околната среда. 

Напоследък дисбаланси се наблюдават и в общините с излаз на море като Аврен и Долни чифлик - висок стандарт край бреговата ивица и голяма бедност във вътрешните селища. Подобни проблеми има и Пловдивска област. Там общините, които се отличават с нисък стандарт спрямо другите, са Кричим и Калояново.

Виж още: Българите остават на последно място по заплащане в ЕС

България отдавна е критикувана, че пропастите в икономическото развитие на регионите се увеличават, вместо да намаляват, каквато е целта на фондовете на ЕС.

Източник: в. "Сега"