Митингът бе своеобразен край на 25-дневния "Поход на справедливостта", организиран от турската опозиционна РНП, срещу безразборните арести и в името на демокрацията

Стотици хиляди се събраха в неделя вечерта на митинг в Истанбул за края на продължилия 25 дни "Поход на справедливостта", организиран от турската опозиционна Републиканска народна партия (РНП). 

Походът започна на 15 юни от Анкара в знак на протест срещу масовите арести в страната, като сред задържаните е и един от депутатите на РНП. Начело на марша тогава застана лидерът на партията Кемал Кълъчдароглу. 

"Бутнахме стената на страха. Последният ден на "Похода на справедливостта" - това е ново начало, нова стъпка", заяви лидерът на РНП Кемал Калъчдароглу. "Живеем в ерата на диктатурата", заяви още Кълъчдароглу пред събралото се множество. 

"Този поход не свършва тук, това е само началото. Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази", каза Кълъчдароглу, обръщайки се към хиляди демонстранти, присъстващи на марша.

Той представи и основното искане - извънредното положение в Турция да бъде премахнато. Лидерът на РНП поиска и да бъдат освободени всички затворени журналисти, гаранции за свободата на словото, продължаване на борбата срещу организацията на Фетхуллах Гюлен, защита на парламентаризма в противовес на авторитарното управление, както и равенство между двата пола.

Още в следобедните часове десетки хиляди се бяха събрали за митинга на основната опозиционна партия в Истанбул - очаквано най-големият протест в страната от 2013 г. 

Носейки проста отличителна значка с думата "справедливост" Кълъчдароглу инициира събитието, след като депутатът на неговата партия Енис Берберолу, бивш журналист, беше осъден на 25 години затвор по обвинение в изтичане на класифицирана информация във вестник. 

Ердоган вече обвини партията на Кълъчдароглу, че подкрепя терористични действия, а премиерът Бинали Йълдъръм заяви в петък, че походът е "станал скучен и трябва да приключи след митинга". Въпреки това от страна на властите не бяха издигнати явни пречки пред похода и митинга, като полицията осигуряваше безопасността през време на протестния марш. Турската полиция тази седмица задържа шестима заподозрени членове на "Ислямска държава" заради планиран бомбен атентат по време на митинга.

Около 50 хил. души бяха арестувани по време на извънредното положение в Турция, наложено след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година, а други 100 хил. загубиха работата си, включително учители, съдии, военни и полицейски служители.

Източник: РИА-Новости, в. "Хюриет", "ТВ Европа"