Цялата предистория на престъплението, извършено от руснака, срещу когото вече е повдигнато обвинение, разказва "24 часа"

Руснакът Герман Костин е убил 5-годишния Никита Плотников заради четири транша от общо 501 938 британски паунда. Парите бившият военен получил от баща му за строителство на три обекта в Кипър и един в София. За нито един от проектите обаче Вадим Плотников не е получил официален документ от Костин, съобщава в. "24 часа", като се позовава на Софийската градска прокуратура.

Тялото на Никита, скрито в куфар, изплува на 20 март м.г. в река Искър, близо до с. Долни Пасарел. Две седмици по-рано до Приморско бе открит обезглавен и трупът на майката на детето Анна Леонтиева.

Виж още: Коя е "жената без глава"

През май за убийството на Никита бе обвинен Костин, а в понеделник прокуратурата внесе обвинителния акт срещу него в съда.

52-годишният мъж се запознал със семейство Плотникови през 2012 г. Тогава бившият военен пуснал обява в интернет за продажба на имоти в Северен Кипър, където е постоянното му местожителство. Костин има статут на постоянно пребиваващ в България.

На обявата му за продажба на имот отговорил Вадим Плотников. Малко след първоначалния контакт по мейл Вадим и съпругата му Анна отишли в Северен Кипър. Посрещнали ги Костин и жена му - българката Весела Вачева. Тя обяснила, че е агент по недвижими имоти, и предложила на семейството да разгледа няколко имота. До покупка обаче не се стигнало и Вадим и Анна се прибрали в Русия, но

продължили да си разменят мейли с Костин

за евентуална сделка. В началото на 2013 г. семейството купило жилище в Северен Кипър, а Анна и Никита се преместили да живеят там. Вадим често ги посещавал, поддържал и връзка с Костин, който му предлагал да инвестира в строителство.

52-годишният мъж измислил и конкретен проект - блок с 20 апартамента. Договорът трябвало да бъде съставен от Анна, защото тя имала юридическо образование. За строежа Костин имал предвид земя в гр. Креения, която се продавала. Поискал от Вадим 60 хил. евро инвестиция, които мъжът дал, но без да има договор.

При следващото си посещение в Северен Кипър през януари 2014 г. Вадим видял строежа. Тъй като нямал никакви документи, ги поискал от Костин. Мъжът отвърнал, че правилата в Северен Кипър са такива и първоначално се заявявало намерение за закупуване чрез превеждане на сумата, а след около 18 месеца се вадели и документи.

Плотников не само не се усъмнил във версията, но понеже виждал строителството, а и семейството му се чувствало добре, решил да инвестира и в друг проект на Костин. Мъжът, който по професия е лекар и живее в руския град Перм, искал и да се премести при семейството си.

Затова с Анна продали къщата си в Русия за 328 600 евро. Част от парите - 125 257 британски паунда, Вадим инвестирал във втория проект на Костин. Сумата обаче била много голяма и руската банка поискала документ. За да минат парите, бил изготвен фиктивен договор между Васева и Анна.

Костин сам написал на бял лист формат А4, че е получил парите, и го дал на Вадим. При разследването за смъртта на детето прокуратурата е получила листа и е назначила графологична експертиза на почерка и подписа, за да потвърди, че са на 52-годишния мъж.

В проекта самият Костин се включил с малко над 13 хил. паунда. Бившият военен предложил и нова сделка на Вадим. Земята за проекта струвала 346 500 паунда, от които 259 701 паунда заплатил отново Плотников, а делът на Костин бил от 86 799 паунда.

Въпреки трите им съвместни проекта Вадим нямал нито един документ за инвестициите си

Костин непрекъснато му отговарял, че в бъдеще ще оформи документално сделките с Анна. Семейството имало такова доверие на бившия военен, че докато Анна и Вадим били в Русия, за да финализират продажбата на къщата, Костин и жена му гледали малкия Никита.

Искам да отида в България през юли и август, защото тогава в Северен Кипър е много горещо, казала Анна на мъжа си и взела туристически визи от посолството на България в Москва. Понеже забравила акта за раждане на Никита в Кипър, руските власти й издали препис и така жената имала два.

Прибрала се в Кипър на 13 юни с полет от Москва до Анкара, а оттам до Никозия. При последното си пътуване била със зелен куфар “Самсонайт”, в който по-късно бе намерен трупът на Никита.

Виж още: Мистерията със зеления куфар

Едва три дни след като се върнала в Кипър - на 16 юни, Анна се обадила на Вадим и му поискала развод. Бившият военен я убедил да се премести да живее за постоянно в България заедно с Никита. Дори заедно с дъщеря си ги довел в София и настанил в негов апартамент, преди да се изнесат на квартира.

Някъде по това време Вадим отишъл в Северен Кипър, а на летището го посрещнал Костин. Бившият военен излъгал зарязания мъж, че семейството му заминало с млад турчин в неизвестна посока. Вадим дори не могъл да влезе в жилището си в Кипър, защото бравата била сменена, се казва в обвинителния акт.

Върнал се в Русия и оттам писал мейли на Костин и Вачева. “Спокойно, когато Анна свърши парите, тя сама ще се върне”, лъгал Костин и нито веднъж не казал, че знае къде са Анна и Никита.

Дори успял да вземе нови 80 000 евро от Вадим за проект в София, когато двамата се видели в столицата ни през ноември 2014 г. Договор отново нямало.

Според разследващите Костин изцяло контролирал личния живот на Анна, докато тя била в България. Въпреки това водил нея и Никита в Сандански, Рупите, Пловдив, Приморско, Созопол, Бургас, Велико Търново. Жената и детето се чувствали добре в България, Анна дори писала на майка си, че има общ бизнес в Северен Кипър със строителната компания на семейството на Костин.

Част от имотите й се продавали и чакала да получи парите в банка в София. Заради тях Анна почнала да разпитва Костин. Бившият военен обаче искал да си присвои изпратените от бащата на Никита пари и му

пречела единствено Анна, която била в течение на всички сделки,

твърди прокуратурата. На 8 февруари 2015 г. тя се обадила на Костин в 13 ч. и заедно с Никита отишла в дома на 52-годишния мъж. Костин ги качил в колата си под предлог че ще ги разходи до морето, и тръгнал към Приморско. Около 19 ч. вече били там, а в 19,50 колата тръгнала обратно, но без Анна.

Трупът й е открит в местността Китка на 2 март. Полицията подозира, че Костин я е убил, но тялото й е разчленено от диви животни и причината за смъртта й не може да се определи.

Според разследващите Костин се е върнал в София и в нощта на 8 срещу 9 февруари е убил Никита, като го е стискал за врата с едната ръка, а с другата запушил ноздрите на детето, което се задушило. Разследващите предполагат, че Костин е бил убеден, че детето ще го издаде.

След като го убил, бившият военен го съблякъл голо, увил го в синя кърпа и го напъхал в куфара на майка му.

Виж още: Хавлия разкри убиеца на малкия Никита

Сутринта тръгнал с колата си в посока с. Долни Пасарел и водоема при ВЕЦ “Кокаляне”. Там огледал добре района. После отишъл на зъболекар, а на позната казал, че Анна и Никита заминали.

Около 22 ч. се прибрал в дома си, взел куфара с трупа на детето и тръгнал към с. Кокаляне. По пътя го засекли камери на два ресторанта. Според разследващите около 22,51 ч. Костин спрял колата, взел куфара с трупа, преминал по въжения мост при бент "Кокаляне" и го изхвърлил във водата. След това се обадил на братовчед си, а сутринта хванал самолета за Кипър.

Руснакът бе задържан у нас през май м.г. и оттогава е в ареста.

Версията за убийство заради пари до този момент не ни е представяна, казва пред "24 часа" Капка Гергинова, адвокат на Костин. Според нея по време на разследването се е застъпвала тезата за любовна драма. Тя обаче не издържала и затова прокуратурата пробвала нов подход.

И Гергинова, и Костин отричат бившият военен да е убил детето. До новите разкрития според вестника се е стигнало след разпит на бащата на Никита - Вадим.

Виж още: Руснак, заподозрян за двойното убийство, проговори

Източник: в. "24 часа"