Търсят в Русия собственика на куфара с убитото дете, купил го с кредитна карта, разказва в. "24 часа"

Кредитна карта може да е ключът към разкриването на самоличността на собственика на зеления куфар, в който миналата седмица край софийското село Пасарел беше открито мъртво 5-годишно дете.

Куфарът "Самсонайт файърлайт" е бил закупен в Русия, където е бил изпратен през февруари м.г. от Белгия - и платен с кредитна карта.

Разследващите установили това още в събота. Тогава извикали представители на фирмата да сравнят идентификационния код на куфара. Така станало ясно, че е купен в Русия. Купувачът му може да бъде установен

чрез справка за плащането, направено с кредитна карта

Модели от същата марка и в цвета на куфара с убитото момче са били продавани в България, но като промоционални бройки. Чантите били поставяни на витрините на магазините заради яркия си цвят. Идеята била с тяхна помощ да се привличат клиените.

Самият модел е отпреди две години. Магазин на фирмата представител в столичен мол е продал два такива куфара. Единия купила жена, а другия взела млада семейна двойка.

Самите куфари имат идентификационен код, по който може да се проверки къде и кога са купени. Името на притежателя обаче можело да се регистрира само доброволно от него самия.

От "24 часа" научили още, че по зеления куфар с трупа бил открит

баркод, поставен на летище в Кипър върху багаж на рускиня

Лепенката била сложена върху пътната чанта преди полет от Кипър до Москва, но това не означава автоматично, че куфарът е собственост на рускинята, смятат разследващи.

Със сигурност е установено, че рускинята никога не е влизала в България, така че мистерията засега остава. Куфарът може да е бил откраднат или продаден, или просто лепенката е била поставена върху друга чанта и по някакъв необясним засега начин да се е озовала върху куфара.

Ако собственикът на куфара бъде открит, той ще трябва да обясни как чантата му се е озовала в България. Възможно е човекът да я е продал, изгубил на летище или да е била открадната. Може също така да е дал куфара на свой познат или близък да го ползва.

Убитото момче е чужденец,

гласеше вчера основната версия на разследващите. Никой не би рискувал у нас да се отървава от трупа с такова пособие, което се набива на очи, смятат разследващите. По-вероятно е чуждо семейство да е пристигнало с него в България и той да е бил единствената им чанта.

Случило се е нещо в семейството, момченцето е пострадало фатално и родителят или родителите му са използвали единственото нещо, което имат подръка - куфара, за да се отърват от трупа.

Това освен всичко друго обяснява и липсата на сигнал за изчезването на детето. То е било добре гледано, няма заболявания или операции.

Фотороботът, изготвен от МВР,

е бил изпратен и качен на страницата на Интерпол късно в понеделник. Родните служби са пратили и отпечатъците на детето за проверка. Те се проверяват в централната база данни на Интерпол.

Преди три дни от МВР разпространиха фоторобот на убитото дете, открито в куфар на 20 март в района на село Пасарел, със следи от насилие.

Момчето е на видима възраст около пет години, с ръст 112 см, тъмнокестенява коса, кафяви очи и светла кожа.

От полицията отправиха апел към социални институции, детски градини, съседи и близки за предоставяне на информация за дете в неизвестност, отговарящо на описанието.

Източник: 24Chasa.bg