Прекомерната употреба на компютри, смартфони и таблети нарушава естествените процеси в тялото на човека и обърква ритъма му

Изтощение отвъд предела на поносимостта, безкрайни работни часове, а след това – дори и сън не ви лови. Отчаянието ви завладява. Отдавате проблема си на крайната умора и претоварените ви работни дни. Сякаш решение просто не съществува - все пак без труд няма и пари.

Но често причината за проблема се корени в начина, по който прекарвате извънработните си часове. Неоспорим факт е, че голяма част от професиите на XIX век са изцяло опосредствани от компютъра и производните му устройства.

От ИТ специалисти до касиери в магазин - нуждата от "мислещата" машина придобива екзистенциален характер. Естествено, не бихте напуснали работа, за да се избавите от натоварващите ви облъчващи екрани, но замисляли ли сте се

каква част от свободното си време прекарвате пред тях?

Смартфонът/таблетът, който ви забавлява, докато чакате приятел или пътувате в градския транспорт, компютърът/телевизорът, на който гледате любимите си филми и сериали или се забавлявате с игри... Чатове, снимки и картинки, електронни книги и медийни издания... И въпреки че усещате натоварването, все пак недоумявате по какъв начин всичко това оказва вреда на съня ви. Обяснението е много просто.

Човешкото тяло функционира в цикадни ритми. Цялостният 24-часов режим на организма - умствената активност, метаболизмът, както и фазите на съня, е известен под названието цикаден ритъм. Съобразяването или несъобразяването с природоустановените у нас "ритми" се превръща и в

основна причина за приливите на енергия или чувството на умора

Огрян от светлината, човешкият организъм се загрява и разбира, че е време да се събуди. Когато слънцето залезе, в тялото на хората започва да се отделя мелатонин, който предизвиква чувство на умора, следователно и нужда от сън.

Но когато заспивате със смартфона в ръка, когато прекарвате малките часове пред облъчващия ви с ярка светлина компютър, вие изпращате погрешни сигнали на организма си. А вече изпратени към мозъка, тези сигнали не му позволяват да спи пълноценно - а понякога и изобщо да заспи. 

Виж още: Смартфоните съсипват съня ни

Последна употреба на облъчващи ви устройства трябва да бъде поне час преди лягане, за да не се отрази на съня ви. За жалост обаче статистиките са отчайващи.

Около 80% от хората държат смартфона си до леглото -

все пак будилниците отдавна бяха заменени от телефонните аларми. Но изкушението да посегнете към чата и след като сте загасили осветлението в стаята, става неимоверно силно, когато е необходимо само да се протегнете към телефона.

Вероятно ви се струва напълно нормален фактът, че повечето от вас разполагат с телевизор в спалнята си, а ако нямат, заспиват с филм от компютъра или лаптопа. Но ефектът е далеч от приказката за лека нощ.

Виж още: Пет неща, които успелите хора правят преди лягане

Установено е, че проблемът с прекомерната употреба на облъчващи устройства преди сън е най-разпространен сред хората между 13- и 32-годишна възраст. А тенденциозното недоспиване и безсънието няма как да останат без последствия.

По този начин предполагаемо "най-здравата" част от живота бързо се "разболява". Отслабване на имунната система, диабет, сърдечни проблеми и наднормено тегло...

Лошо настроение

и до пет пъти по-голяма опасност от изпадане в депресивно състояние... Риск от катастрофа и други инциденти...

Може би вече се убедихте, че нещо в навиците ви трябва да бъде променено? Като начало, постарайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време. По този начин ще научите организма си автоматично да знае кога е време за сън. 

Виж още: Техниката пречи на децата да спят

Изровете някой стар телефон, който бихте могли да използвате вместо будилник, но който не разполага с изкушенията на модерния си събрат. Заменете приспивния филм с няколко страници от вълнуваща книга (хартиeна!).

Обадете се на партньорите си от онлайн игрите и се съберете, за да "поцъкате" малко настолни игри.

Недейте да чатите, а отидете на кафе с приятели

Не разглеждайте далечни и омайно красиви места на екраните, а излезте на разходка в близкия парк, изкачете планина, направете си пикник.

Времето е лошо? Организирайте си екскурзия до някой близък град, а може и във вашия собствен - ще се изненадате колко интересен и реален свят изпускате, ако живеете основно пред екраните!