Новите учебни програми за III, VII и IX клас залагат на повече практически умения

От III клас учениците вече ще изучават нов предмет - "Компютърно моделиране". Това предвиждат проектите на нови учебни програми за III клас, които бяха представени днес в Министерството на образованието и науката, заедно с програмите за VII и IX клас. 

Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН, за да може от началото на другата година да започне подготовката на учебниците за тези класове. Програмите, които са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, ще влязат в сила през учебната 2018/2019 г.

По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министър Диян Стаматов и добави, че програмите по "Технологии и предприемачество" и "Информационни технологии" са много добре развити за всички класове, за да подготвят учениците за модерния свят.

Предметът "Технологии и предприемачество" е "наследник" на предмети като "Трудово възпитание" и "Домашен бит и техника", но освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н. 

В III клас децата ще добиват начална икономическа култура, в седми ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в девети клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.

Програмите за III, VII и IX клас отговарят на новата структура на образованието - завършване на основно в седми клас, край на общообразователната подготовка в X клас, профили в XI и XII и външни оценявания в IV, VII и X клас. Те съдържат повече практическа насоченост и целят добиване не само на знания, но и на умения, каза Стаматов. 

Той поясни, че се търси баланс между патриотичното възпитание, гражданското образование и уменията на XXI век. Материалът е олекотен, за да няма препускане по темите. 60% са нови и практически знания, а 40% ще са за упражнение и преговор. Силно застъпени са междупредметните връзки, а всеки предмет трябва да дава необходимите знания и да увеличава компетентността по български език, математика и дигитални умения, каза още зам.-министърът.

В програмите за III клас по "Човекът и обществото" и "Български език" се акцентира върху България. За първи път в програмата по "Български език" в началния етап има задължителни произведения, едно от които е "Обич" на Дора Габе. В "Човекът и природата" третокласниците ще получат първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и за здравословния начин на живот. 

В VII клас ще се изучават български автори и история на България в периода от Българското възраждане до началото на XXI век. Ще бъде включен и раздел за тоталитарната държава и комунистическия режим. По литература ще се изучават произведенията, които в момента се учат в VII клас, плюс още две стихотворения - "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене". 

В VII клас се обособяват предметите "Биология", "Химия" и "Физика", които до VI клас са обединени в "Човекът и природата".

Проектът за програма за IX клас по „Литература“ предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди. Включените български текстове в програмата за девети клас са "История Славянобългарска", "Изворът на Белоногата" на Петко Рачов Славейков и стихотворенията на Христо Ботев "Майце си", "Моята молитва", "Хаджи Димитър", "Обесването на Васил Левски" и "Странник". Досега тези произведения се изучаваха в десети клас. 

В IX клас по предмета "Информационни технологии" децата трябва да се запознаят с електронната търговия, рисковете и предимствата ѝ и защитата на информацията.

В учебните програми е предвидено учениците да добиват полезни умения като писане на CV и делово писмо, подготвяне на публично изказване, разчитане на данни, графики и таблици, познаване на основните права и задължения на българските граждани според Конституцията (по история в седми клас), изработване на родословно дърво или търсене на полезна и достоверна информация в интернет. Всички програми изискват учениците да правят проекти, за които да употребяват модерни информационни технологии.

На въпрос кога се учи "Под Игото" на Иван Вазов, зам.-министърът, че романът е записан в програмата по български език и литература за шести клас и в момента издателствата подготвят проекти на учебници по тази програма. "Под игото" се изучава и в десети клас. Няма важно българско произведение, което не е намерило своето място в учебните програми, каза още той.