Какво заяви в отчета си Румен Радев - и защо в Народното събрание се обидиха от думите му

Няма война между институциите, категоричен беше пред журналисти на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев, но призна за "определени ценностни разминавания".

"С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно, и то ефективно. Но не приемам например български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България (бел. ред. - турският президент Реджеп Тайип Ердоган), а българският президент да го научава от медиите. Това не го считам за обида към мен, а към България и това нарушава духа на Конституцията", каза държавният глава на пресконференция, с която отчете първата си година на поста.

Той се оплака, че "през годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия" и поясни:

"Президентът по силата на досегашните закони има квоти в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Какво стана с новия закон, антикорупционния? Къде отиват квотите на президента? Просто се изпаряват. Мисля, че това като стана, не е добре за българската демокрация. Тя се основава на баланса на властите. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството - и формална и неформална, резултатите са налице."

Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола над Държавната агенция за разузнаване и Националната служба за охрана, посочи още Радев. По думите му е абсурдно президентската институция да се приема по презумпция като подгласник на власта.

"Президентът не дължи обяснения и извинения на властта, ако не подкрепя решенията им. И това мисля, че трябва да бъде много ясно. Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на действията на правителството и на българския парламент, отмина", заяви Радев.

Виж още: Кой е най-харесваният президент

На първата годишнина от встъпването си в длъжност той увери, че няма никакво намерение да създава на собствен политически проект, а на въпрос колко често се вижда и консултира с Корнелия Нинова, защото понякога позициите им са в съзвучие, отговори:

"Аз имам своите позиции и виждания по редица въпроси. И няма нищо странно в това те да са близки до позициите на една или друга политическа сила. А в случая няма нищо по-нормално тази политическа сила да бъде БСП, която издигна кандидатурата и на мен, и на г-жа Илияна Йотова."

Президентът призова за задълбочени дебати по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, като отрече тя да е повод за "разкол" в президентската институция.

Истанбулската конвенция е много показателна какво не трябва да правим - да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем реално какво следва от него, каза Радев, но изрази личното си мнение, че сега не е моментът да ратифицираме тази конвенция.

За разлика от него вицепрезидентът Илияна Йотова напомни, че "10 години работа върху този документ са били 10 години работа срещу насилието, домашното насилие и срещу жените - срещи с много жени в Европа и в България, един страшен проблем, който ние се правим, че не съществува".

Тя изтъкна, че насилието срещу жените е страшен проблем, за който "освен всичко друго, самите жертви не искат да говорят. И аз ще продължавам да се боря за техните права. Защото смятам, че това е документ, който защитава техните права. И всяка друга дискусия е много важна, но тя не се отнася до тази конвенция. И ще бъда винаги на страната на слабите, защото на този свят най-трудно е да се бориш за права. Винаги има някой, който иска да ти ги отнеме."

Според нея експертната дискусия по тази тема дори не е започнала, а "всякакво налагане на тази конвенция, принудително, и апаратни хватки за събиране на гласовете за нейната ратификация е унижение към жертвите и към онези, заради които тя беше създадена".

В изявлението си Радев коментира и наложеното президентско вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Мнението му е, че "приетият закон не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби. Той няма да подобри разкриваемостта и наказателното преследване".

Президентът упрекна управляващите, че с този закон може да са изпълнили формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и ангажиментите си към българските граждани. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите, коментира държавният глава.

Той призова да отстояваме демократичните си права, без да очакваме разбиране и съдействие от Европа - "това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел към българските проблеми".

Радев отбеляза и амбициозния старт на българското председателство на ЕС, но допълни, че то не трябва да суспендира демокрацията. "Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики", каза Радев, като обърна внимание върху ниското ниво на чуждестранните инвестиции у нас, продължаващото обезлюдяване на обширни райони от страната и катастрофалните демографски тенденции.

"На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството", отбеляза президентът и изрази тревогата си, че когато доверието към Народното събрание отслабва, отслабват и всички останали институции.

От парламента не закъсняха с политическите реакции за отчета на Румен Радев. Според ГЕРБ е притеснително, че възгледите на държавния глава съвпадат с възгледите на БСП и би било груба политическа грешка, ако той се позиционира на страната на опозицията.

"Учудени сме, че той практически подкрепи мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета. Ако той желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно. Но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаване на всички проблеми, които той изброи в своя отчет. Ние не водим войни, ние искаме да решаваме проблемите на хората, защото отчитаме, че има големи проблеми. За войни нямаме време. Който има време, нека да води войни", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"В днешния от тъмен, по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента, една обида успя да се открои в катраненочерно - че парламентарната република атрофира. В какъв смисъл, г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения ли? Защото мнозинството защитава првителството ли? С цялото дължимо уважение, г-н президент, всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна програма, с която е избрана в Народното събрание", категорична беше в нарочно изявление и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

От Обединените патриоти също не приемат думите на Румен Радев за атрофирането на парламентарната република, но същевременно посочиха, че той е показал желание да бъде активен фактор в управлението на страната, а високата подкрепа на обществото на личността му през първата година от мандата не може да бъде игнорирана.

Не бих казал, че неговата оценка за парламента и атрофирането на парламентаризма е вярна и че я споделяме, но е прав, че няма война между институциите, коментира Милен Михов от парламентарната група на Обединените патриоти.

От левицата определиха отчета на президента като "респектиращ" и подкрепиха неговите критики към законодателната власт. Корнелия Нинова отбеляза, че гледа с тъга на оценката му за парламента, но тя е вярна. Според БСП той се е въздържал от по-силно определение за отношенията между институциите, като е заявил, че има разминаване.

"Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване. Това е битка на концепции по този въпрос. Съществена битка. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично, превърна парламента в това, което каза г-н Радев - нотариат, който му заверява подписа."

Според левицата най-силната характеристика на президентската двойка е, че не е отстъпила от нито едно от обещанията си. От ДПС също заявиха, че президентът е имал успешни опити да бъде коректив на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Той се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания, констатира обаче председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Източник: БНТ, President.bg