Какво време да очакваме през юли

Tемпературите през юли ще бъдат близки до климатичните норми за този период от годината, съобщи по Нова телевизия синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Красимир Стоев. 

Най-ниските стойности, до които се очаква живактъ да падне, ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите температури ще варират между 34-39 градуса. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.

По-интензивни превалявания ще има в периодите 2-4 и 8-9 юли, каза още Стоев.

По-хладно ще бъде през първото десетдневие на настъпващия месец. Слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки.

Виж прогнозата за 15 дни напред на Termo.bg

Между 10 и 20 юли температурите отново ще бъдат сравнителни ниски за сезона. Най-голяма вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове и условия за превалявания и гръмотевици има на 12, 17 и 20 юли.

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще бъде устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат и ще стане горещо. Около 23 юли и в края на месеца може да има краткотрайни валежи и усилване на вятъра.

Източник: Нова телевизия