Джинджифилът има най-различни начини на приложение, без значение дали е включен като съставка на супи и сосове, като гарнитура за пилешко или за джинджифилови курабийки

Коренът от джинджифил е добре познат и широко застъпен в народната медицина от векове. Въпреки че джинджифилът е относително безопасен, все пак е препоръчително да потърсим мнение на здравен специалист преди да започнем да го използваме вместо или заедно с конвенционални лекарства.

Рецепта с джинджифил и мед, която убива раковите клетки

За рецептата са необходими два големи корена (около 500 г) джинджифил и 500 г домашен мед.

Корена се обелва и рендосва на най-ситно ренде (може и в чопър) и се смесва в подходящ съд заедно с меда. Разбърква се много добре - до хомогенизиране. 

Така приготвената смес се консумира 3-4 пъти дневно, по 1 супена неметална лъжица. 
Периода за взимане е 60 дни. Може да се взима профилактично, препоръчително през пролетта (на 3 години, 1 път). 

Ако не намерим корен джинджифил, може да ползваме на прах. Половни чаена лъжица джинджифил на прах се смесва с малко домашен мед (около 1 ч.л.) и се приема 60 дни, като първите 48 часа се приема на 2 часа, после - 3 пъти на ден (сутрин, обед, вечер) в неметален съд (с неметална лъжица).

Хората, които имат проблеми с оросяването, както и на тези, които са зиморничави могат да стоплят бързо тялото си, но и сърцето си с чудната подправка. 

Джинджифил вместо ракия

3 пъти дневно се взема на връхчето на ножа стрит на прах джинджифил. Смесва се с 1 чаена лъжичка мед и 1 ч. ч сок от касис. Рецептата е подходяща при проблеми с храносмилането, елиминира газовете. 

Тинктура за нервен стомах

Вземат се 50 гр. наситнени коренчета от джиндифил, които се киснат в продължение на 14 дни в плодова ракия. След това се изваждат коренчетата, като запазваме и концентрата. 
Корените се заливат с 250 мл. със завряла, но вече поохладена вода. Сместта се филтрира. 

Така полученият извлек се смесва с алкохола пак и се оставят още 14 дни да престоят. Чак тогава лечебната смес се използва. От нея се пият по 20 капки във вода( около 1 пръст) за подсилване на стомаха. 

При простуда

За да си приготвите сместа, ще ви бъдат необходими: 3 лимона, 100 г пчелен мед,  50 г джинджифил и червен пипер (задължителен е, само ако имате нужда от сваляне на килограми, иначе е по желание).

Смесете лимоните и настъргания корен от джинджифил в блендер, докато се получи гладка смес. Добавете меда, разбъркайте добре на ръка и оставете в хладилник да престои 8-10 часа. 

По желание можете да добавите щипка или две червен пипер. Трябва да приемате три пъти на ден половин час преди хранене, като разреждате 2 с.л. от сместа с 1 ч.ч. топла вода.

Пречистване на организма с краставици, джинджифил и магданоз

Всички знаем безспорните ползи от краставиците, джинджифила и магданоза. В комбинация те са още по-силни.

Приготвянето на смути от тях ще пречисти организма ни от токсини и ще подсили имунитета.

Ето как да си го направим: 2 краставици, 5 г корен от джинджифил, половин лайм, 1 ч.ч., магданоз, щипка лют червен пипер кайен.

Почиствате добре всички съставки, нарязвате ги и ги пасирате в блендер. Консумирате веднага.Препоръчително е да се пие по веднъж на ден в продължение на месец, като засилите приема на вода.

Джинджифилът подобрява храносмилането и ускорява изгарянето на мазнините, засилва метаболизма до 20% и помага при изхвърляне на токсините от тялото. Всичко това го прави незаменим помощник в диетите.

Как да си приготвите чай от джинджифил за отслабване:

Сложете в термос (за дамите и господата, които работят) тънко нарязан корен от джинджифил, добавете топла вода и пийте през деня (по всяко време или половин час преди хранене).

Тази рецепта за чай от джинджифил за отслабване се препоръчва за тези, които искат да отслабнат качествено за кратко време.

Джинджифил, лимон и вода

Нарежете джинджифила и лимон и ги полейте с топла вода. Оставете да поседят половин час. След това пийте чай през целия ден.

Дъвченето на парчета пресен джинджифилов корен или захаросан джинджифил може да помогне за ограничаване на апетита. 

Джинджифилът и кожата

Джинджифилът помага на кожата да остане млада по-дълго време. С приготвения чай от джинджифил можете да миете лицето веднъж в седмицата и то ще изглежда много свежо и младо.

По материали от Kulinaria.bgZdravnitza.com и Zdravno.bg