Списък с плодове и зеленчуци, богати на полезни вещества и с високо съдържание на вода, помагащи бързо и трайно да свалим излишните килограми

Зеленчуците и плодовете са най-добрият помощник в борбата ни с наднорменото тегло. 

Грейпфрут

Диетолозите препоръчват грейпфрут на всички, които имат предпоставки за сърдечно-съдови заболявания. Съдържащият се в него нарингин ускорява храносмилателните процеси и с това спомага за отслабването. 

Грейпфрутът съдържа много витамин С, фолиева киселина, калий, пектин, целулоза, както и витамин А и ликопен, които предпазват стените на съдовете от увреждания. В този плод има и много калий, магнезий, витамин С и витамини от група В.

Маруля

Поради ниската си калоричност марулята е част от много диети. Тя съдържа витамини от група В, фолиева киселина, манган. Тя стабилизира нивото на захар в кръвта и укрепва имунната система. Препоръчително е да се консумира с малко зехтин. 

В марулите има още калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, витамини А, В, С и фолиева киселина.

Виж още: Как да отслабнем трайно?

Репичка

Репичките също са богати на фолиева киселина, както и на сяра и различни антиоксиданти. Те допринасят за нормализирането на храносмилателните процеси. 

Репичките са и източник на натрий, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, флуор, витамини А, Е, В1, В2, В6, никотинова и салицилова киселина.

Спанак

Спанакът съдържа много желязо, фолиева киселина, витамин К, антиоксиданти (бета-каротин и витамин С) и лутеин, които влияят укрепващо на зрението. 

Първоизточник е и на целулоза, калий, калций, фосфор, натрий, желязо, цинк, магнезий, флуор, витамини С, В1, В2, В6, РР, Е и К. Спанакът е подходящ за салата, супа или гарнитура към основното ястие.

Виж още: Какво да направим, за да спре тялото ни да трупа мазнини

Броколи

Броколито е сред най-добрите източници на целулоза и калций. Обичайно се приготвя на пара, тъй като по този начин най-добре се съхраняват съдържащите се в него хранителни вещества. 

Броколито съдържа също много витамин С и витамин А.

Зеле

Зелето е извънредно богато на антиоксиданти и точно затова се смята за храна, която спомага за повишаването на имунитета. Киселото зеле е много богато на витамин С. 

Специалистите препоръчват зелето да се употребява и в суров вид, особено на салата, като червеното е по-богат източник на микроелементи. 

Зелето съдържа и много калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, витамини А, В1, В2, В6, С, Е, РР и U.

Виж още: Диетата е не само в количеството, но и в качеството на храната

Карфиол

Някои изследвания сочат, че карфиолът спомага за отлагане развитието на раковите клетки и предпазва от рак. Този зеленчук е богат източник на витамин С и фолиева киселина. Препоръчително е да се употребява суров или задушен. 

Карфиолът съдържа още калий, желязо, мед, цинк, флуор, манган, бета-каротин, витамини С, К, В1, В2, В6.