Комбинацията - кафе с цигара също струва най-малко у нас

Бирата е любимата алкохолна напитка на българите, както и на милиони души по света. Оказва се обаче, че в Европейския съюз ние пием пенливата напитка на най-ниски цени. Това показват сравнителните данни на Евростат за някои основни хранителни и нехранителни стоки и услуги, пише Economic.bg.

Тук средно плащаме за литър бира по 1,01 евро, което е три пъти по-малко от "лидерите" - Кипър с 3,07 евро, Малта (2,59 евро) и Люксембург (2,51 евро). В отношение на водачите на тази класация обаче трябва да се спомене, че липсват данни за Великобритания, Ирландия, Испания и Финландия, които са сравнително големи консуматори на пиво.

Други три страни, където консумацията на пенливата течност е най-изгодна са Полша (1,28 евро), Словакия (1,28 евро) и Литва (1,36 евро).

Виж още: Бургас - шампион по пиене

В България също така комбинацията от "кафенце с цигарка" излиза отново най-евтино. У нас за чаша кафе средно заплащаме по 0,56 евро, а кутия цигари струва около 2,45 евро. На второ място тук е Литва – 0,92 и 2,46 евро. Най-скъпи са цигарите във Великобритания (9,5 евро), Ирландия (9,34 евро) и Холандия (6,14 евро).

За чаша кафе пък най-много трябва да дадете на Острова - 2,37 евро и в Люксембург - 2,26 евро. В изследването попада и Швейцария, където средната цена на чаша кафе е 3,25 евро.

Виж още: 10+1 неща от студентските години, които ще ни липсват