Как да освободим лесно пространство на мобилното си устройство

Едно от безкрайно досадните неща при използването на модерните технологии е да установиш, че нямаш достатъчно място на смартфона си. Въпреки че технологичните джаджи постоянно се усъвършенстват, те все още има лимит на съдържанието, което можем да съхраняваме в тях. Като добавим и това,че приложенията заемат все повече място, а снимките, клиповете и т.н. се трупат постоянно (и ти е жал да триеш), неминуемо се стига до момента, в който трябва да си освободиш място на телефона.  

Затова далеч не е лоша идея да знаем някои ценни трикове за изчистване на пространство в паметта на смертфона. От MakeUseOf дават няколко съвета по темата, които биха били полезни на потребители с устрйства на Android.

1. Разчистете ненужните приложения

Все ще имате такива на мобилното си устройство. Прегледайте, отсейте ги и ги изтрийте. Последните версии на Android позволяват лесно да се види кои приложения използват най-много място. За целта отидете в Settings > Storage и натиснете Apps. След това натиснете бутона за менюто в горния десен ъгъл и изберете Sort by Size.

2. Изтриване на офлайн съдържанието

Много приложения ви позволяват да записвате съдържание, така че да имате достъп до него, когато сте офлайн. Но ако нямате достатъчно памет, трябва да го изтриете. Има два начина за това. Можете да изчистите кеша за всяко отделно приложение, като отидете в Settings > Apps > [името на приложението] > Storage > Clear Cache. Освен това, можете да използвате някое приложение на трета страна като SD Maid.

3. Прхвърлете снимки от телефона в онлайн облака

Google Photos автоматично ще архивира вашите снимки в облака. Те все още ще бъдат достъпни и видими чрез приложението, точно както преди да са били качени на сървърите на компанията, стига да имате връзка с интернет.

4. Преместване на съдържанието на SD карта

За съжаление, все по-малко устройства днес имат слот за SD карта и така производителите ни принуждават да купуваме по-скъпите версии на моделите, които сме си избрали, тоест модел с повече място за съхранение.

Ако имате устройство със слот за SD карта, добре е да знаете, че ще можете да премествате съдържанието му върху картата в зависимост от това коя версия на Android ползвате. Ако имате 6.0 или по-късна Android версия, можете да форматирате SD картата като вътрешна памет (Settings > Storage > Storage & USB) и телефона ви ще се погрижи за останалото, а ако имате по-стара версия на Android, ще бъдете в състояние да премествате само някои приложения. В случай, че разкодирате устройството си обаче, този проблем ще отпадне.

5. Използвайте приложение за анализ

Ако сте преминали през всички стъпки изброени по-горе, но все още не можете да разберете с какво е запълнена паметта на устройството ви, може да се наложи да използвате приложение за анализ, като например DiskUsage. То визуализира пространството за съхранение на вашето Android устройство, сканира устройството ви и показва вашата файлова структура под формата на цветни блокове. Колкото по-голям е един блок, толкова повече пространство за съхранение използва съответния елемент.

Източник: еxpert.bg / MakeUseOf