Ще има ли достатъчно резервно енергийно захранване за световната икономика?

На фона на ръста на населението и производствените мощности, все повече експерти споделят мрачната прогноза, че в следващите десетилетия планетата ще се сблъска с недостиг на електрическа енергия, пише Мениджър Нюз.

Алтернативи се търсят отдавна, даже някои от тях вече са въведени на "въоръжение", но вятърните паркове и слънчевите панели засега осигуряват скромна квота от консумирания ток. 

Виж още: В Япония представиха първите роботи, които могат да четат новини

Какви други технологии биха могла да намалят зависимостта на човечеството от традиционните източници на енергия?

1.Приливите и вълните

И двата източника са потенциален ресурс чрез използване на два различни вида електростанции. В основата им лежи технология, използваща енергия, която се образува от движението на морската вода. Големият въпрос е как процесът на производство да стане рентабилен. 

Американската компания Ocean Power Technologies дори получи солиден грант за строителство на такъв обект по крайбрежието на щата Орегон, но впоследствие се отказа от идеята заради прекалено високата стойност на бъдещо производство. 

В същото време най-големият световен производител на военна техника Lockheed Martin залага надежди на още една "морска" технология – за получаване на електричество от разликата в температурите на повърхността на водата и в дълбочина.

Виж още: Магнитното поле на Земята намалява

2. Ветровете на голяма височина

Вятърните паркове вече са обичайна гледка на много места по света. Недостатъкът на този алтернативен източник е, че не може да се разчита на постоянното му присъствие и необходимата за производство скорост. Революционната нова идея е генераторите да се издигнат на височина, където ветровете духат силно и постоянно. Повече от 20 компании по света вече тестват прототипи на подобни системи, но за масово внедряване още не се мисли. Проблемът и тук е високата стойност на производство.

3. Слънчеви пътища

Американско семейство от Айдахо разработи проект, в който предлага всички пътища в САЩ - общо 28 хил. мили, да бъдат облицовани със слънчеви панели. Такава система би произвеждала три пъти повече енергия, отколкото ползва страната, твърдят авторите на проекта, които вече са успели да създадат и достатъчно здрави панели за покритието на пътните настилки. Идеята им набра популярност чрез видео, в което я презентират.

Виж още: 10 реални причини за края на света

4. Слънчева енергия в космоса

Идеята за слънчевите пътища е добра, но не решава фундаменталния проблем с естествената цикличност на източника. Все пак, слънцето всеки ден залязва и настъпва нощ. Но и за това обаче има решение, ако бъдат изградени слънчеви станции в космоса. Енергията от тях ще се доставя на земята посредством лазери или микровълни. Звучи яко, но засега не достига технологична база за реализацията.

5. Енергия от отпадъци

Ето нещо, което вече е навлязло в реалния живот. По света има редица електростанции, които преработват боклука и го превръщат в метан. Впоследствие, той може да се преобразува в електричество и на много места вече са стартирани тестови технологии за такъв тип производство на енергия. Това е и най-осъществимата в близко бъдеще алтернатива за масово производство на електроенергия. Все още обаче коефициентът на полезно действие на станциите, работещи с отпадъци, не е на нужната висота.

Виж още: В Холандия пускат електронен джойнт