Бразилия е домакин на световното по футбол (12 юни-13 юли) и първите парчета от официалния музикален албум вече са налице. Ще има ли обаче хит като Waka Waka (This Time for Africa) на Шакира отпреди четири години?

Dar Um Jeito (We Will Find A Way) на Карлос Сантана и Уайклеф Жан, с участието на Авичи и бразилския певец Алешандре Пирес, е официалният химн, който излиза в края на април. Ще го чуем на живо в заключителната церемония преди финалния мач на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро.

На откриването в Сао Пауло пък ще прозвучи официалната песен - We Are One (Ole Ola) на Питбул с участието на Дженифър Лопес и бразилската певица Клаудия Лейте.

В музикалната компилация One Love, One Rhythm, издавана от "Сони мюзик" на 12 май, отново участва и Шакира, с версия на познатата от рекламата на кисело мляко (и новия й албум) La La La.

Виж още: Футболната любов и футболният хит на Шакира от мондиал 2010

Друга латинозвезда - Рики Мартин, който изпя официалната песен на Франция 1998 (La copa de la vida / The Cup of Life), този път изпълнява двуезична версия на Vida - парчето на американеца Илайджа Кинг, спечелило международния конкурс на "Сони" SuperSong.

Спонсорите "Кока-кола" също се включват със свое парче - преработка на тяхната музикална тема, направена от хитмейкърите Rock Mafia.

В албума The World Is Ours се изпълнява от финалиста в американския X-Factor Дейвид Кори, който е бразилец по произход, заедно с уличните музиканти "Моноблоко". Групата перкусионисти от страната домакин взеха участие и в първия вариант на песента - Todo Mondo с бразилската певица Габи Амаранто, който бе разпространен още миналото лято.

За по-латиноамериканско звучене в музикалния клип се присъединяват пуерториканецът Уисин (от дуета с Яндел, записвали с Дженифър Лопес хита Follow the Leader) и мексиканската певица Пати Канту, а заглавието е вече La Copa de Todos.

Разбира се, музикалният албум за Бразилия 2014 не може да мине без местни звезди като гостувалата и у нас Бебел Жилберто, която пее Tico Tico в съпровод на китайския пианист Ланг Ланг. Ветеранът Сержио Мендес участва с One Nation, дует с Карлиньос Браун, който се е включил и в парчето на Шакира.

Талисманът на световното футболно първенство Бразилия 2014 е трипоясен броненосец (Tolypeutes tricinctus) на име Фулеко - от "футбол" и "екология". Неговата песен Tatu Bom De Bola се изпълнява от Арлиндо Крус, а ето и как е създаден самият герой.