Близо 70 реликви бяха предложени на търг в имението "Грейсленд" по случай 80 години от рождението на Краля на рока

Първата грамофонна плоча, записана от Елвис Пресли и определяна днес като "Светия граал на реликвите в рока", се продаде на търг за 300 хил. долара в деня, когато покойният Крал на рока щеше да навърши 80 години..

Наддаването в имението "Грейсленд" в Мемфис, щата Тенеси, започна от 50 хил. долара и бе спечелено от неназован купувач за тройно по-голяма от очакваното сума.

Пресли записва My Happiness и That's When Your Heartaches Begin през 1953 г., когато е едва на 18. Той отива в мемфиското студио на "Сън рекърдс" и плаща 4 долара за малката плоча на 78 оборота, произведена

в един-единствен екземпляр като подарък за майка му

После отива у свой приятел, за да прослуша изпълнението си, тъй като по онова време още нямали грамофон вкъщи. Плочата обаче останала у въпросния Ед Лийк и по-късно била наследена от племенницата му, която в крайна сметка решила да я продаде, за да инвестира в образованието на децата. 

Виж още: Ветераните през 2015 г.

Сред другите близо 70 реликви, предложени на колекционерите, бяха неговата първа шофьорска книжка, с дата от 1952-ра, и връхна дреха, която е носил в най-касовия си филм, Viva Las Vegas (1964).

Корицата на каталога за търга, със снимка, на която Пресли раздава автографи на фенове, скупчени пред оградата на имението му

По 32 500 долара бяха платени за първата му плоча, издадена от "Сън рекърдс" - That's all Right, с автограф, и златен пръстен с диамант, подарен на Сами Дейвис-джуниър. За продан бе обявена и

14-каратова златна верижка с 12 диаманта,

подарена на Томи Хенли от Елвис, който давал на мъжете от обкръжението си огърлици с надпис TCB (Taking Care of Business), а за жените - с друга абревиатура, TLC (Tender Loving Care).

В рамките на честванията на 8 януари беше пуснат нов сайт с база данни - ElvisTheMusic.com, а "Легаси рекордингс" планират да пуснат в iTunes първата половина от пълната му колекция с албуми от 60-те (The Complete '60s Albums Collection Vol. 1).

През декември в Лондон се откри

най-голямата европейска ретроспективна изложба, посветена на Елвис - Elvis At The O2: The Exhibition Of His Life. Тя продължава девет месеца и включва над 300 експоната от архивите на семейството, някои от които досега не са напускали "Грейсленд".