Ейда Лавлейс е родена на 10 декември преди 200 години

Ако свързвате името Лавлейс само с порноактрисата Линда от "Дълбокото гърло", значи е време да попълните познанията си за най-известните жени в света с още една личност.

На 10 декември се навършват 200 години от рождението на английската математичка Ейда Лавлейс (1815-1852), наричана "магьосницата на числата". Приносът й е в това, че създава алгоритъм за компютър във времената, когато компютърът все още не съществува - постижение, което според някои я превръща в

първия програмист в историята

Лавлейс е назначена да работи с Чарлз Бабидж през 1843 г. и документира неговата известна "аналитична машина", която представлява ранен модел на компютър. За разлика от него младата жена успява да прозре потенциала на компютъра отвъд простите математически сметки.

Тя описва пространно как на машината могат да бъдат зададени инструкции стъпка по стъпка, така че тя да извършва сложни математически изчисления и да бъде "научена" да работи не само с цифри, но също така и с думи и символи.

Графика: AdaCore Company / CelebratingAda.com

Бележките й се смятат за първите описания на онова, което сега наричаме алгоритми и компютърно програмиране.

Единственото законно дете на поета лорд Джордж Гордън Байрон,

Ейда умира от рак едва 36-годишна, на възрастта на баща си. Времето ще покаже, че мозъкът ми е нещо повече от тленен орган, убедена е тя приживе.

Към математиката я ориентира нейната аристократична майка, която вече била разделена с Байрон, но се опасявала, че дъщеря й също може да стане поетеса. Затова се постарала да я образова, като тласне интересите й в друга посока.

Фамилията, с която Ейда остава в историята, всъщност е на съпруга й - Уилям Кинг-Ноел, първи граф на Лавлейс, с когото имат три деца.

Днес нейното име носят европейските интернет награди Lovie, еквивалент на американските "Уеби", както и програмният език Ada, разработен по поръчка на американското министерство на отбраната през 1979 г.

В родината й отбелязват деня на Ейда Лавлейс в средата на октомври, когато се честват и всички жени от научната общност, работещи в областта на точните и инженерните науки, особено технологиите и математиката.