"Големият шлем" вече е притежание на Ердоган, подчерта угрижен лидерът на АБВ

Пред нас се очертава перспективата не просто да купуваме газ от Турция, но да купуваме и ток от Турция, заяви Георги Първанов по повод спирането на проекта "Южен поток", цитиран от Novini.bg

България имаше шанс да бъде стратегически партньор, но след това, което стана, аз не виждам развитие и за "Белене", не виждам перспектива за българската енергетика за дълъг период от време", допълни той. 

Виж още: Борисов: Няма да станем разменна монета между Русия и Запада

За случилото се са виновни шест правителства

Тройната коалиция според него не е ускорила процеса, а всяко правителство след нея по своему не е направило необходимото проектът да бъде факт. 

Той не иска обаче да се вторачваме в темата за отговорността, а да се върнем към ролята, която имаме - на фактор в енергийната дипломация и политика. 

"Южен поток" стартира след една моя среща с Путин. В тази връзка аз очаквах повече от вчерашното правителствено заседание, а ГЕРБ организира една двойна игра, отбеляза Първанов. 

Аз не приемам факта Борисов да иска мандат, а групата му да се въздържи. Наистина искам да изразя нашата категорична позиция на неприемане на подобни игри и интриги, възмути се той.

Виж още: Путин: Писна ми от българите

Първите стъпки на правителството

Иначе АБВ са удовлетворени от първите стъпки на правителството и най-вече в социалната сфера с отговорник вицепремиера Ивайло Калфин. 

Първанов похвали Калфин, че са отпуснати коледни надбавки на пенсионери с доход до 286 лв. 

Ние искахме тези надбавки да са за всички пенсионери, но уви, държавата е в много тежко състояние, коментира Георги Първанов, който определи успеха на Калфин като "една малка победа". 

АБВ успешно изпълнява ролята, която си беше поставила за своеобразен социален коректив, подчерта АБВ лидерът. Това е пробив в модела Дянков, похвали се Първанов.

Виж още: Михаил Миков: Със спирането на "Южен поток" страната ни става сива зона