Приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие

През януари, преди обществената дискусия в парламента по законопроекта за ратифициране на конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, върху фасадата на Народното събрание бяха прожектирани имената на 23 жени, убити от мъже у нас.

Ратификацията на Истанбулската конвенция беше отхвърлена, вкл. от Конституционния съд, но в средата на ноември парламентът единодушно подкрепи на първо четене изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги санкции за домашно насилие.

Законодателните промени бяха предложени от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. От БСП обаче настояха преди окончателното приемане част от текстовете да се прецизират.

Приетите промени предвиждат до пет години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Според тях наказанията за престъпления, извършени от близки роднини, стават по-тежки в сравнение с лицата извън тесния семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до една година или пробация.

Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, вкл. нежелано посещаване на работното място или на други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак. 

Виж още: Все повече мъже са жертва на домашно насилие

"Жертвите трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите. Сега правим промяна, в която може не само жертвата да сезира. Може да сезира майка й, близките в семейството, може прокуратурата и полицията да се самосезират", обясни Караянчева. 

В хода на дискусията Димитър Стоянов от БСП посочи, че семейните отношения са деликатна област: 

"Взаимоотношенията в едно семейство обикновено остават скрити. Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат." 

Данаил Кирилов от ГЕРБ също не изключи възможността, че може да има и особени случаи: 

"Ще натоварим държавното разследване с един огромен обем от случаи, адвокати ще злоупотребяват. Важното тук е, че се опитваме да отворим тези отношения със защита чрез принудата на държавата, която да обхване невинните жертви." 

Виж още: Близо 1 млн. са жените у нас, които са жертва на домашно насилие

Проектът за промени в Наказателния кодекс бе представен на 25 октомври, а преди седмица бе приет от правната комисия. Тогава Цвета Караянчева обяви, че приема борбата срещу домашното насилие като лична кауза и призова "държавата да извади сопата", припомня БНР.

Източник: БНР