Главата на Римокатолическата църква направи това изказване по адрес на милиардера и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, който на свой ред окачестви думите му като "безобразие"... Задочният им спор се разрази заради нелегалните мигранти

Папа Франциск се усъмни в християнските възгледи на милиардера Доналд Тръмп заради изказванията му по време на кандидатпрезидентската кампания и призивите по границата с Мексико да се издигне стена.

"Човек, който мисли само за изграждане на стени... а не за изграждане на мостове, не е християнин", цитиран е да казва Светият отец след края на визитата си в латиноамериканската държава.

Предприемачът от Ню Йорк скандализира света с плановете си да депортира обратно близо 11 млн. имигранти без документи и обвини Мексико, че изпраща на САЩ "изнасилвачи" и престъпници.

Пред журналистите на борда на папския самолет Франциск, който е първият папа от Новия свят, отказа да вземе страна и да призове американците дали да гласуват за или против Тръмп, понастоящем фаворит за номинацията на Републиканската партия за президентските избори наесен.

Казвам само, че този човек не е християнин,

ако е заявил подобни неща, уточни главата на Римокатолическата църква, уточнявайки, че трябва лично да провери точността на изявленията, които бе помолен да коментира.

Виж още: Какво си казаха папа Франциск и патриарх Кирил

Самият Тръмп обаче заяви по-рано този месец в интервю пред "Фокс нюз", че според него папата не осъзнава опасността от откритата гранична бразда между САЩ и Мексико. По думите му мексиканската страна е убедила Светия отец в своята правота, защото иска да остави нещата такива, каквито са си, защото "печелят цяло състояние, а ние губим".

Американската католическа общност е важна съставна част от електората в САЩ и мнозина подкрепят републиканските кандидати заради възгледите им против абортите и гей браковете. Конкурентите Джеб Буш и Марко Рубио са действащи католици, но Тръмп се стреми да спечели евангелисткия вот и често успява, припомня Би Би Си.

Опонентите му обаче го обвиняват в неискреност по религиозните въпроси,

а щабът на Тед Крус пусна реклама с цитат от старо тв интервю с Тръмп, който заявява, че по въпроса за абортите силно подкрепя правото на избор.

Миналия месец магнатът стана обект на подигравки от страна на вярващи заради неспособността да си спомни своя любим цитат от Библията, след като се провъзгласи за презвитерианец. Светото причастие пък е определял като "малко вино и бисквитка", припомня Би Би Си.

Сега Тръмп окачестви казаното от папата като "безобразие",

а сп. "Тайм" отбелязва, че едва ли бихме могли да се сетим за две по-противоположни личности. Франциск беше в САЩ през септември, когато произнесе историческа реч в американския Конгрес, но сега думите му са още по-директни и идват в ключов момент от битката за Белия дом.

Виж още: Папата: Ватиканът страда от духовно и умствено вкаменяване

Горд съм да бъда християнин, коментира на свой ред Тръмп и декларира, че няма да позволи християнството да бъде постоянно атакувана и отслабвано. Претендентът за президентския пост стигна и по-далеч, като обеща: "Ако и когато Ватиканът бъде нападнат от Ислямска държава - за която, както знаем, би бил най-желаният трофей, - папата може само да мечтае и

да се моли президентът на САЩ да се казва Доналд Тръмп, защото тогава подобно нещо не би се случило."

Той обвини и опонентите си, че използват главата на Римокатолическата църква като маша и ги призова да се засрамят от това, особено когато на карта са заложени толкова човешки животи и нелегалната имиграция е толкова необуздана.

В последния ден от апостолическата си визита в Мексико папа Франциск отслужи света литургия пред стотици хиляди души в Сиудад Хуарес, само на 80 метра от северната граница и говори за

хилядите мигранти, загинали в опитите си да стигнат до САЩ,

като отправи нов призив срещу експлоатацията на емигрантите, бедните и жените, съобщава Радио Ватикана. Малко преди началото на литургията той отиде до големия дървен кръст, гледащ към границата, и благослови обувките на мъртвите мигранти, които не са успели да я прекосят.

От другата страна, откъм територията на щата Тексас, около 50 хил. души следваха церемонията и папата на няколко пъти ги поздрави.

В проповедта си, многократно аплодиранa от вярващите, Светият отец отправи силни думи: "Стига вече смърт! Стига вече експлоатация! Все още има време за промяна, все още има изход, все още има време да измолим милосърдието на Бог."

Източник: Би Би Си, сп. "Тайм", радио Ватикана