Франциск използва още шокиращи формулировки като "духовен Алцхаймер", "коравосърдечност", "тероризма на празнодумството", "екзистенциална шизофрения", "прикрит нарцисизъм", "боричкания за слава"

В традиционните поздравления за Нова година до Курията папа Франциск произнесе безпрецедентно остра реч и призова за съпротива и преодоляване на 15 духовни болести, информира "Франс прес".

Той говори пред кардиналите в зала "Клементина" във Ватикана. Залата бе потънала в пълна тишина по време на словото. Обръщението му бе насочено най-вече към висшето духовенство и Курията - управляващия административен орган на Светия престол и Ватикана.

След като благодари на кардиналите и епископите за службата им през изтеклата година, Франциск отбеляза, че точно както човешкото тяло, Курията страда от "изневеряването" на Евангелието и е заплашена от болести, които трябва да се научи да лекува.

Виж още: Папа Франциск с послание към всички граждани на Европа

Оздравяването е плод на осъзнаването на болестта, заключава папата и призовава епископите и кардиналите да оставят Светия дух да ги вдъхновява, да не се "стремят да го опитомят" и да не се осланят единствено на интелектуалните или организаторските си способности.

Винаги е съществувало изкушението да се чувстваш безсмъртен, казва понтификът, преди да посъветва висшите духовници да посещават гробищата, където почиват все хора, които са се смятали за незаменими.

Виж още: Ватикана омекотява позицията си за развода

Папата препоръчва на кардиналите да избягват болестта на свръхактивността. Той осъжда клеветата, която според него е сравнима с хладнокръвно убийство.

След тази необикновена реч папа Франциск поздрави лично всеки от кардиналите.

Папа Франциск предприе дълбока реформа в Курията, която се сблъсква със сериозна вътрешна съпротива и предизвиква множество опасения. Очаква се тя да приключи не по-рано от 2016 г., припомня АФП.

Виж още: Папа Франциск: Интернет е дар Божий