Осемчасовият работен ден отдавна вече не е продуктивен

Ако в края на XIX век осемчасовият работен ден е бил революционна идея, която да пази интересите на работниците, експлоатирани почти без почивка във фабриките, днес нещата отдавна не стоят по този начин. И днес 8-часовата заетост е напълно неефeктивна, пише Entrepreneur.

Скорошно изследване на Draugiem Group върху трудовите навици на голяма група служители показва, че няма значение колко дълъг е работният ден, а как е структуриран. 

Изводът бил, че хората, които редовно си правят малки почивки, отмятат много повече работа.

Така според проучването съществува идеален ритъм на работа. В него на всеки 52 минути труд се полагат по 17 минути почивка. 

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър​

Изследователите накарали някои от служителите да го следват за известно време и наблюдавали значително покачване на съсредоточаването и ефективността. Хората не проверявали профилите в социалните си мрежи постоянно, не се поддавали на разсейващи фактори, връщали се от кратките почивки видимо освежени и концентрирани.

За да сработи тази рутина обаче е изключително важно по време на почивките наистина да се откъсвате от работата, съветват учените. 

Ставайте от бюрото, не взимайте телефона със себе си, не мислете за ангажиментите си. Най-добре ще релаксирате, ако се разходите, почетете книга или поговорите с някой колега за дребни, незначителни неща.

Виж още: Най-абсурдните извинения за отсъствие от работа​

Източник: Entrepreneur.com