Прояви на 18 и 19 февруари са насрочени в цялата страна и зад граница, а филмът "Дякон Левски" се завърта по телевизията

143-годишнината от обесването на Васил Левски се отбелязва тази вечер в неговия роден град Карлово с възпоменателна церемония на площада, който носи името на Апостола. На следващия ден от 9 ч. в храма "Св. Богородица" се отслужва архиерейска света литургия и панихида, а от 11 ч. са възпоменателният митинг поклонение и шествието до родната му къща, днес превърната в музей.

Виж още: Апостола и неговото време през погледа на българските художници

Във Велико Търново общоградското поклонение пред паметника на Апостола на свободата започва с детската литературно-музикална композиция "Апостоле, днес славим твоето име!". Слово произнася историкът проф. Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет, а митрополит Григорий отслужва заупокойна молитва.

В старата столица през деня за безплатни посещения са отворени музеят "Възpaждaнe и Учpeдитeлнo cъбpaниe" и мyзeят "Зaтвop", в чиито експозиции е представено делото на Дякона.

Виж още: Проф. Андрей Пантев: Левски е на всички българи

В Смолян годишнината се отбелязва с митинг и тържествена заря. Факелно шествие от три лъча се събира до паметника на Левски в двора на Природо-матемарическата гимназия "Васил Левски". Първият лъч тръгва от храма "Св. Висарион Смолянски", вторият - от читалище "Балкански просветител", а третият потегля от храма "Св. Теодор Стратилат" в кв. Райково.

Обединеният детски комплекс съвместно с Клуба на учителите ветерани представят спектакъла "Левски в Родопите" в зала 2 на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". На 19 февруари от 10 ч. в обновената Спортна зала на Смолян е традиционното състезание "Лъвски скок".

Отбелязването на годишнината в Ловеч започва на 19 февруари с традиционния поход до Къкринското ханче, където е заловен Левски. От 17 ч. в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч се отслужва панихида за Апостола, а половин час по-късно в Драматичния театър е концертът спектакъл "Възрожденски разкази" на ансамбъл "Чинари".

Факелното шествие тръгва в 19 ч. от катедралния храм, през стария квартал Вароша, и завършва пред паметника на Васил Левски. Организаторите от сдружение „Ловчанци“ са осигурили над 500 факли и знамена. Няма да се допускат политически изяви.

В столицата Националният фронт за спасение на България (НФСБ) организира довечера шествие поклонение от паметника на Левски до църквата "Св. Петка Самарджийска". 

В две части Канал 3 излъчва на 18 и 19 февруари от 21 ч. българския игрален филм "Дякон Левски", който предизвика гневни реакции и полемики с премиерата си преди година.

Виж още: Актьорите, които бяха Васил Левски

Официалното поклонение пред паметника в София, организирано от Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарския комитет "Васил Левски" е на 19 февруари от 18,30 ч.

Годишнината се отбелязва и зад граница - този петък в сръбския Босилеград пред паметника на Васил Левски от 11 ч. местно време е насрочено възпоменателно тържество с участието на хор "България" и ученици от местната гимназия. 

В Столичната библиотека на 24 февруари по случай 140 години от Априлското въстание е представянето на книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" със специалното участие на проф. Андрей Пантев и преките потомци на автора: Васил и Стефан Караиванови.