Как да се предпазим от летните вируси и опасностите за здравето

Лятно време, тъй като е сезонът на почивките и тъй като се увеличават запознанствата и половите контакти, трябва да се ползват предпазни средства. Това заяви в интервю за агенция "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Трябва да се има предвид, че полово предаваните болести са основната причина за безплодие в българските семейства. Ако не се лекуват и диагностицират правилно, гонореята, хламидиалната инфекция и микоплазмената инфекция, могат да хронифицират", обяснява проф. Кантарджиев. 

По думите му също така понякога протичат безсимптомно, което след месеци и години води до безплодие и при мъжа, и при жената.

"През летния период преобладават характерни за сезона инфекции. Първата група са инфекции, свързани със стомашно-чревни разстройства, с диарии. Обикновено тези инфекции съпътстват топлото време и се причиняват от бактерии. Това на първо място са ентероколитите, които се причинявани от салмонели. Можем да кажем, че за този сезон през последната седмица в България са регистрирани около 580 случая на гастроентероколит", допълва той.

Проф. Кантарджиев пояснява, че сравнено с броя през миналата година за същата седмица, за голяма част от тези ентероколити не са изяснени причините. По думите му най-често това са салмонелите - причинителите на дизентерия. Според него това е свързано с ядене на недобре термично обработено месо.

"Тези инфекции се разпространяват чрез храната или чрез мръсните ръце. Затова се наричат още "инфекции на мръсните ръце", коментира още той.

Виж още: Как да се пазим от летните вируси

"Втората група заболявания, които също се предават по подобен начин, но преминават с повишаване на температурата, с болки по гърлото и мускулите, това са причинените от ентеровируси инфекции, които също за болест на мръсните ръце. Най-важната профилактика е миенето на ръце преди хранене, след ползването на тоалетна и ползването на антибактериални кърпички с дезинфектант, не със спирт. Това е много важно особено за майките да го знаят, защото когато през лятото са с децата на почивка и на плажа консумират храна, винаги трябва предварително ръцете им да са чисти", препоръча проф. Кантарджиев.

Той обясни, че симптоматиката е различна и ако са инфекции, свързани с храносмилателния тракт, това е диария. 

"Тя се причинява през лятото главно от бактерии. Това е диарията, салмонелата, йерсиниоза. Ако само се повишава температурата за 24-48 часа и има общо неразположение и гърлобол, това най-вероятно е ентеровирусна инфекция, която може да има различни прояви. Да речем при деца и по-рядко възрастни може да се появи обрив по дланите и ходилата. Може да се прояви и интеркостална невралгия и много рядко засягане на централната нервна система. Слава Богу в този сезон нямаме опасните ентеровируси, които причиняват трайни увреждания на нервната система", коментира още проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: Агенция "Фокус"