Промяната ще засегне градовете София, Пловдив, Варна и Бургас, като общините в тези градове са задължени да разработят електронна система

Кардинална промяна в приема на първокласниците обмисля Министерството на образованието. От догодина в големите градове приемът на деца ще стане централизиран, като основният критерий ще е адресната регистрация.

Приемът на ученици в първи клас в София, Пловдив, Варна и Бургас ще става въз основа на адресната регистрация, като за целта общините в тези градове са задължени да разработят електронна система. Това обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на семинар на просветното ведомство във Велиград.

В момента всяко училище само решава по какви критерии да класира и приема децата в първи клас, а документите се подават на място, като често има продължаващи с денонощия опашки. Има родители, които предпочитат да пътуват например до другия край на София всеки ден, за да може детето им да посещава избраното от тях учебно заведение. 

Виж още: Колко струва подготовката на първокласник за първия учебен ден

Единствено в Бургас по заповед на кмета от години има централизирана система за прием на ученици в първи клас, при която основният критерий е адресната регистрация.

В началото на тази учебна година за пръв път училищният праг преминават 66 хил. първокласници, което е с близо 900 деца по-малко от миналата година. На 15 септември врати ще отворят 2450 учебни заведения. 

Виж още: По пет деца се борят за едно място в елитните училища

Източник: Нова телевизия