Битката за място в елитните училища е най-голяма

За всяко място в паралелките за първи клас на елитните столични училища се борят по най-малко по пет деца, пише в. "Преса".

В разгара на кампанията за записване на първокласници, която на места тече вече от няколко седмици и ще продължи до края на месеца, броят на подалите молби обаче вече многократно надвишава капацитета на училищата.

Голяма битка за елитните училища

Сред най-желаните места, където първокласниците да трупат знания, са централните столични училища като 18-о СОУ, 20-о ОУ, 133-то СОУ, 73-то СОУ, като там може да има върнати кандидати.

"Близо 450 семейства са внесли документи при 96 свободни бройки. Въпреки че официалните срокове за прием на заявления ще са минали, навсякъде, където има свободни бройки, всяко дете ще е добре дошло", обясни Надежда Николчева, директор на 31-во училище, което също е сред желаните.

Освен в кое училище искат да учат децата им, родителите вече подбират внимателно и при кой учител. В различни групи по форумите и в социалните мрежи се обсъжда кои са най-добрите. Опашката за места в техните класове започва още от зимата.

"При 100 свободни места сме получили 500 заявления", коментира пред изданието директорът на 119-о СОУ в столичния кв. "Изток" Диан Стаматов.

Приетите ученици ще бъдат обявени на 3 юни. По правило няма формален краен срок, но неофициално директорите са се уговорили да няма голяма разлика между датите. Така семействата на деца, които не са одобрени по първото желание, ще могат навреме да проверят къде има свободни места и да подадат документи.

Извън центъра - по-малка конкуренция

Извън централните училища в столицата конкуренцията е значително по-малка. В 88-о ОУ в жк "Овча купел" подалите молби са 200, а местата - 120, с перспектива да бъде сформирана още една паралелка с 24 деца, обяснява директорът на училището Милена Пенева.

Източник: в. "Преса"