България разполага само с половината от медицинските сестри, които са необходими за страната

Криза за медицински сестри у нас - в цялата страна се търсят хиляди обучени кадри. По данни на съсловната организация в момента България разполага само с половината от необходимите 56 хил. медицински сестри, съобщaва Нова телевизия. 

Само в радневската психиатрия например медицинските сестри под 60-годишна възраст са екзотика. 

Средната заплата, която сестрите у нас взимат, е около 600 лв., като повечето от тях са изработили доста над необходимия стаж. Завеждащият отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево д-р Иван Добринов каза, че последната медицинска сестра, която е наел, е на 73 години.

Виж още: В страната има недостиг на 470 лични лекари

В четвъртата по големина многопрофилна болница в България - в Стара Загора, сестри също не стигат. Оказва се, че констатацията е валидна и за цялата страна, а работещите медицински сестри у нас са наполовина от необходимия брой. 

Същото показва и здравната карта за извънболничната помощ, където са нужни 10 805, а работят 5320 сестри. 

От думите на шефа на столичната болница "Света Екатерина" става ясно, че понякога и 1500 лева заплата не е достатъчна, за да привлече младите хора към професията. 

Виж още: Москов обеща средна заплата за медсестрите 1000 лв.

Завършващите сестри са обект на конкуренция между болниците за привличането им, коментира проф. Генчо Начев. 

Предстои увеличение на минималния праг за сестринските заплати, а зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира в тази връзка, че става въпрос за търговски дружества, които имат свой мениджмънт. По отношение на недостига на сестри той лаконично признава, че това е проблем. 

Директорът на старозагорската болница пък предлага смяна на приоритетите, като казва, че броят на обучаващите се медицински сестри трябва да бъде два пъти повече за сметка на броя на обучаващите се лекари.

Източник: Нова телевизия