Кои храни е добре да избягвате, ако имате проблеми със стомаха

Правилното хранене е един от ключовете за доброто здраве. Храните, които консумираме, оказват сериозно влияние върху организма ни. Много от нещата, които ядем обаче, сред които и редица здравословни продукти, могат да окажат неприятен ефект - подуване на корема и газове. Следователно трябва да внимаваме с тях и е добре да ги избягваме. 

Британската нутриционистка Рианън Ламбърт, цитирана от "Дейли експрес", показва някои такива храни, които страдащите от стомашни проблеми е препоръчително да отбяхгват:

Ябълки

Стара поговорка казва, че "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". С богатото си съдържание на захари и фибри обаче полезният плод може да предизвика подуване и стомашни газове при някои хора.

Джънк фууд

Продукти с ограничена хранителна стойност, известни като "джънк фуд", са сред основните причинители на неприятни стомашни усещания. Съдържащите се в нея химикали освен това водят до възпаления.

Лук

Причината лукът да е сред главните "виновници" за подуване и стомашни газове са съдържащите се в него фруктани - разтворими фибри, които предизвикват дискомфорт при индивиди с непоносимост към тях, особено след консумация на продукта в сурово състояние.

Сол

Солта се свързва с водата в тялото, което означава, че прекомерната й консумация може да предизвика задържане на течността.

Газирани напитки

Газираните напитки също предизвикват стомашен дискомфорт, тъй като съдържащият се в тях газ се "улавя" в тялото. Един от най-големите "газирани виновници" за подуване на стомаха е бирата, в състава на която влизат ферментиращи въглехидрати като ечемик и пшеница.

Пшеница

Зърнената култура е сред популярните причинители на стомашно подуване, особено при индивиди, страдащи от непоносимост към глутен.

Млечни продукти

Според експерти от САЩ при над 65% от глобалното население липсва ензим за разграждане на лактозата. Това означава, че млечната захар от стомаха преминава към дебелото черво, където образува често болезнени газове.

Леща

Изобилстващите от фибри продукти, и в частност лещата, която е сред най-богатите на растителни влакна храни, допринасят за образуването на големи количества газове.

Източник: "Дейли експрес"