То е продукт на умения и усилия, не го зяносвайте от нехайство или незнание

1. Не сервирайте сирене директно от хладилника

Всеки, който е попадал на пластмасов кетъринг поднос с нарязани на кубчета сирена, вероятно познава отблизо това конкретно престъпление. Става въпрос за твърдото, кораво триъгълниче бри, за безличното парче охладено швейцарско сирене. И нещата стават само още по-тежки, когато боравите със специално рядко и изискано сирене, за което сте се разхождали специално до гурме магазина, за да го купите.

Повечето хора се досещат да оставят мекото, кремообразно сирене от рода на бри или Humboldt Fog да се затопли до стайна температура, но същото нещо не им идва наум с полутвърдите или твърди сирена.

Така че знайте: ВСИЧКИ сирена трябва да се сервират на стайна температура. Първо, възприемаме вкусовете по-добре при температури, по-близки до нашата телесна температура.

Второ, с омекването на сиренето, разтворимите в мазнина вкусови компоненти в него получават по-добър достъп до вкусовите ни рецептори.

Трето, ароматите са по-летливи при по-висока температура, което означава, че можете да помиришете (и вкусите) сиренето по-добре.

С други думи, колкото по-студено е сиренето, толкова по-малко ще успявате да доловите пълната му гама от вкусове, и определено няма да се насладите на същата текстура, която производителят на сиренето толкова старателно е изграждал.

Консумирането на студено парче сирене от 70 лв. за килограм ще му придаде вкус, доста сходен с вкуса на посредствения му събрат, струващ пет пъти по-малко.

Какво да правите?

С изключение на свежото сирене, което има нужда само от около 30 минути, желателно е да оставите сиренето си извън хладилника (но покрито) поне час.

Цял час - не 10 минути, не 20 минути, или "само ще си взема малко" минути, а достатъчно дълго, за да достигне сиренето във всичките си части до околната температура (очевидно, ако имате огромно парче сирене, или сирене, което е най-добре да се сервира свръхтечно, трябва да изчакате по-дълго; докато ако си имате работа с тънко като хартия резенче, може да го консумирате и по-скоро).

Sireneto tryabva da se temperira pone chas

2. Не връщайте разопаковано или частично изложено на въздуха сирене обратно в хладилника

Влажността на сиренето е внимателно композирана, и след като го внесете у дома, желателно е да се опитвате да възпроизведете максимално добре първоначалните условия на съхранение.

Оставянето на разопаковано или частично опаковано сирене в хладилника е на практика рецепта за голяма, изсъхнала, твърда като камък, лишена от вкус кора. Нещо още по-лошо, сиренето има склонност да възприема други вкусове от хладилника.

3. Не увивайте сиренето в прозрачно фолио

Да, трудно е.

Съдържа ли хладилникът ни парче отличен пармезан, увито в пластмасово фолио? Да. Гордеем ли се с това? Не. Никак даже.

Сиренето е живо и дишащо, и без кислород ще се задуши, обяснява Стефани Стиавети, автор на "Топене: изкуството на макароните и сиренето". И пояснява:

"Най-добре е да го увиете във фин порест материал, от рода на хартия за сирене, пергаментова хартия или дишащо пластмасово фолио, направено специално за сирене."

Ако това ви звучи досадно, можете да увиете наново сиренето в хартията, която е използвал продавачът на сирене, и после да опаковате леко този пакет във фолио - така то ще може да диша, но ще спомогне сиренето да запази влажността си.

4. Не замразявайте прясно сирене

По-конкретно, със сигурност не замразявайте пресни, свежи, влажни сирена.

Защо?

Влажността образува ледени кристали, които нарушават протеиновата структура на сиренето.

6. Не обезобразявайте триъгълното парче сирене

Има специфичен етикет по отношение срязването и нарязването на парчета на сиренето за плато. Като начало, не го кълцайте на парчета и не го нарязвайте предварително - така само давате повече пространство, от което влагата да излезе.

След като сте готови да започнете, ето как да подходите: ЗАПАЗВАЙТЕ КЛИНОВИДНАТА ФОРМА. Единственото, което е по-разочароващо от това някой да отреже заострения връх на перфектния център на питата сирене, е съзнаването, че този престъпник вероятно няма дори представа какво е направил.

Източник: Goodlife