Стратегия на МОН ще връща продуктивни млади умове в България

Промени, които да насърчават студентите да работят в България след завършването си, се предвиждат от Министерство на образованието и науката. От министерството представиха Стратегията за развитие на висшето образование, която предвижда мерки за с които вземането и изплащането на заеми за висше образование да бъде опростено, пише "Стандарт".

Иначе казано студентският кредит може да бъде опростен, ако след завършването висшистите работят 5 г. в България. Завършилите могат да започнат да връщат студентския си заем, едва когато започнат работа с определено ниво на заплащане. Докато заплатите им са ниски, няма да връщат нищо.

Конкретните суми обаче ще зависят от това ляво или дясно правителство ще изпълнява стратегията, казаха от МОН. Моделът е взаимстван от британската система, като ще бъде адаптиран към българските условия, поясни зам.-министърът Валери Младенов.

Тези мерките най-пряко ще повлияват върху младите лекари, които масово се насочват към чужбина след завършване на университета.

Виж още: Най-много безработни висшисти сред адвокатите и икономистите

От министерството се надяват стратегията да върне и млади учени и докторанти, завършили навън. С 20-30 млн. лева, разпределени за пет години, ще им се плащат хонорари, при това по-високи от обичайното, за лекции и публикации. Освен това ще бъдат финансирани и пътуванията им в чужбина на научни конференции.

Стратегията спира и финансирането на слабите специалности, за което се говори от години, като 60% от парите за вузове ще се дават за качество.

"Навсякъде по света има печатници за дипломи, нашата роля е да ги ограничим", каза министър Румяна Коларова.

Виж още: Платен стаж за студенти в "Уолстрийт джърнъл"

"Има пазар и в Димитровград, и в Илиянци, но качествените стоки ги изместват", направи аналогия с университетите министърът.