Фирми, в които офшорна компания притежава повече от 10%, няма да могат да участват в търговете за обществени поръчки

Икономическата комисия към Народното събрание прие нови промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Според тях ограничение за участие в търгове за обществени поръчки ще има за фирми, в които офшорна компания притежава повече от 10%.

Промените се налагат, защото България е получила предупреждение за наказателна процедура от страна на Европейската комисия, обясни пред депутатите от комисията директорът на Дирекция "Данъчна политика" Людмила Петкова, пише в. "Труд".

Според ЕС досегашните правила противоречали на основните европейски принципи за свободното движение на капиталите.

Виж още: Росен Плевнелиев: Българските олигарси са пристрастени към държавните пари​

Законът вече ще обхваща не "свързани лица", а "контролирани лица", обясни Петкова.

Недостатъци в промените видяха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), според които се отива от едната в другата крайност - от прекалено рестриктивен режим до прекалено свободен. 

Това ще позволи на 10 офшорни компании да регистрират дружество и така да участват в различни процедури, включително и за закупуване на финансови институции, посочи Ивелин Желязков от асоциацията.

Виж още: Лондон - световна столица за пране на пари​

Според Петкова обаче този проблем е отразен в закона и затова дяловете на всички офшорни дружества ще бъдат събирани, като общият процент не трябва да надскача 10, за да не важат ограниченията.

Източник: в. "Труд"