Хората спят все по-малко заради напрежението, което се насъбира в социалната им среда

Имате ли усещането, че редовно не си доспивате? Ако е така, то най-вероятно е виновно социалното напрежение. Според данните от ново проучване на Университета в Мичиган съществува явление, наречено "глобална криза на съня". 

Чрез специално, иновативно приложение за смартфон, те са установили, че в глобален мащаб има криза с недоспиването, причинена от усещането за социално напрежение.

С помощта на приложението "Entrain", пуснато през 2014 г., чиято основна функция е да помага при справяне с часова разлика при пътуване със самолет, учените проследили различните модели за спане по света. Те са събрали данни за възраст, пол и количество естествена светлина, на която отделния човек е изложен, на потребители от 100 страни.

Учените са отправили молба към 6000 потребители на приложението на над 15-годишна възраст да изпращат анонимни данни за съня им, събуждането и достъпа до светлина.

Виж още: Прекарваме повече време на телефона, отколкото в сън

По принцип сънят се ръководи от "вътрешен часовник" - нервен център с големината на оризово зърно, намиращ се зад очите, който се настройва от количеството светлина, особено естествена. Сега обаче върху съня оказва влияние и социалното напрежение.

"Ефектът на обществото върху съня остава до голяма степен неопределен... Откриваме, че социалното напрежение отслабва или надделява над вечерния ни биологичен часовник, което кара хората да се бавят с лягането и така да спят по-малко", се казва в изследването.

От него става ясно, че жените спят средно 30 минути повече от мъжете, като си лягат по-рано и стават по-рано. Допълнително с това става ясно, че хора, изложени на повече натурална светлина през деня, често си лягат по-рано.

Виж още: Колко часа сън ни трябва на нощ

Според изследването най-малко спят мъжете на средна възраст, като при тях часовете за сън през повечето време са под препоръчваните между 7 и 8 часа. 

Средното количество на съня, нужен за един човек варира по света. Така например от най-малко сън имат нужда в Сингапур и Япония - 7 часа и 24 минути, а най-много в Холандия - 8 часа и 12 минути.

Макар разликата от 48 минути да може да бъде видяна като незначителна, само половин час по-малко спане може да има последствие върху здравето и когнитивните функции на мозъка.

Източник: АФП, "Дейли мирър"