Спрямо името на новата банка няма да се взимат прибързани решения

Сливането на СИБАНК и Обединена българска банка (ОББ) ще формира третата по големина банка в страната. Като тя ще бъде с българско име, стана ясно на пресконференция, на която бяха дадени подробности за продажбата на ОББ, пише в. "Стандарт". 

На 30 декември беше постигнато споразумение между белгийската банкова група KBC и Националната банка на Гърция (NBG), компанията-майка на ОББ, KBC да купи ОББ и "Интерлийз" за общо 610 млн. евро. КВС присъства в българския банков пазар от 2007 г. с дъщерната си СИБАНК. 

Спрямо името на новата банка няма да се взимат прибързани решения, обяви главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов, който е и кънтри мениджър на KBC Group за България, коментира че

"Първо, ще направим маркетингови проучвания на двата бранда и едва след това ще се решава за името на новата банка. То най-вероятно ще е българско. КВС няма практика да налага бранда си в държавите, в които работи", коментира Петър Андронов.

Белгийската банкова група KBC е мажоритарен собственик и на ДЗИ. "След сделката с ОББ групата ще има 3 силни български търговски марки и тепърва ще се решава коя от тях да бъде използвана като основна в бъдеще", каза Люк Хисенс, главен изпълнителен директор за международните пазари на KBC и председател на надзорните съвети на СИБАНК и ДЗИ.

"Активът, който закупуваме, е много важен за нас, защото ще ни позволи да развиваме банково-застрахователния модел. Имаме амбицията новото обединение да бъде пазарен лидер и да заема позиция сред топ 3 в банкирането и да е сред топ 4 в застраховането", заяви Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Group. 

Той добави също така и, че Петър Андронов ще оглави ръководството на новата банка. Общите активи на бъдещия трезор ще са около 5,1 млрд. евро, което ще го постави след "УниКредит Булбанк" с 9,2 млрд. евро активи и "Банка ДСК" с 5,9 млрд. евро.

Поне година ще продължи процесът на обединение на СИБАНК и ОББ. Трябва да се получат разрешения от ЕЦБ, БНБ, КЗК, Националната банка на Белгия и други регулаторни органи, каза Петър Андронов. По думите му след сливането новата банкова структура ще има най-голямата клонова мрежа – малко под 300 клона. „В някои райони на страната имаме добро разпространение, но ще проучим какви са предимствата и ще я оптимизираме", уточни Андронов и напомни, че в банкирането се "върви към дигитализация".

Източник: в. "Стандарт"