Обикновени хора с необикновени способности

Ние обичаме супергерои. Доказателство за това е "X-мен: Дни на отминалото бъдеще" - поредният от неизброимата редица филми, създадени по комикси за хора (или извънземни/богове/люде от алтернативни реалности), които притежават суперсили. Филмът вече се върти по кината и носи печалби на авторите си.

Да, ние обичаме супергерои. Дали ще са "Отмъстителите", "X-мен" или някои от героите на DC Comics, няма чак такова значение. На нас ни се иска да виждаме алтернативен свят, в който хората могат повече. Искаме да мечтаем.

А всъщност дори в нашата изцяло обикновена реалност има такива хора, които са отвъд нормалното. Техните способности могат да се характеризират като нещо отвъд нормалното, като суперсили.

Исао Мачи - Японецът, който може да разсече куршум

Исао Мачи е съвременен самурай и директор на училище за самураи. Той притежава нечовешки бързи рефлекси, които му позволяват да обели ябълка с меча си, да разсече бобова шушулка точно през средата, без да докосне бобчетата или дори да разсече куршум, изстрелян към него от пневматичен пистолет (скоростта на куршума е около 200 км/ч.). За последното, освен свръхчовешки рефлекси, е нужна и невероятна концентрация. Исао Мачи заслужава да бъде в нашия отбор на супергероите.

Мастър Ху Куионг - неразрушимият монах от Шао Лин

За монасите от Шао Лин се носят легенди. Техните способности са станали митични до такава степен, че обикновените хора не вярват в тях. Но доказателство за тези способности е мастър Ху Куионг. Накратно казано, той има неразрушимо тяло. Ако обикновените монаси от Шао Лин разбиват в телата си бамбукови мечове, тухли и т.н., за да покажат колко са издръжливи, Ху Куионг една крачка по-напред. Той е способен да устои на какъвото и да е удар, хваща оголени жици за електричество с голи ръце и, най-вече, издържа цяла минута да опитва да пробие главата си с включена бормашина - безуспешно. Ако това не е суперчовек, здраве му кажи.

Бен Ъндърууд - живият сонар

Помните ли онзи филм с Бен Афлек - "Дявол на доброто" (Daredevil)? Там главният герой беше сляп, но чрез звуците успяваше да се ориентира, подобно прилепите. Бен Ъндърууд е съвсем обикновено американско момче, което може абсолютно същите неща. Е, вярно, не може да се бие като Деърдевил, но съвсем успешно успява с помощта на звуците усеща вълните и подобно на сонар да "вижда" света. Така Бен може да се оправя сам и никога не е използвал куче пазач или бастунче за слепи.

Дийн Карнайзъс - човекът, който не чувства умора

Дийн Карнайзъс може да пробяга всяка дистанция, без да почувства умора. Той успява да участва и да финишира в 50 маратона, в 50 различни щата на Америка... в 50 поредни дни. И това сякаш е нещо нормално за него. Изследвания са установили, че мускулите на Дийн не само, че не се увреждат, ами дори, подобно на Върколака от "X-мен", могат да се регенерират частично. Също така той има повече кръв в тялото си, което го държи по-добре хидратиран от нормалните хора. Учените, които провели изследването, казват, че ако държат Карнайзъс достатъчно хидратиран, той би могъл да бяга вечно.

Стиг Северинсен - човекът-делфин

Човек може да издържи максимум четири минути, без да диша. Най-често и две минути са твърде много. Специалистите казват, че повече от три пък са опасни за здравето на човек. За Стиг Северинсен това не важи. Той държи рекорда за най-дълъг престой под вода, без да си поеме въздух - 22 минути. Дори делфините си поемат въздух по-често. Самия Стиг казва, че ако човек игнорира сигналите, които мозъкът изпраща, може избегне удавянето.