Ако тя се докаже, откритието ще е по-значимо от Хигс-бозона

Световноизвестният физик Стивън Хокинг вече работи върху теория за произхода на вселената, която е по-всеобхватна от тази за Хигс-босона. За това беше съобщено на официалната страница на Хокинг във "Фейсбук".

Гравитационни вълни от Големия взрив или просто космически прах

Съвместно с белгийския учен Томас Хертог те разработват теорията, според която гравитационните вълни от Големия взрив се разпространяват из целия космос. Смята се, че има възможност това вече да е било наблюдавано чрез радиотелескоп на Южния полюс. Възможно е обаче и сигналът да е причинен от космически прах.

Ако все пак наблюденията се потвърдят, това ще отвори нов поглед към вселената, а откритието ще бъде по-значимо от това на Хигс-босона, пише на страницата си във "Фейсбук" известният учен.

Миналата година група учени обявиха, че са регистрирали първични гравитационни вълни, но по-късно се отрекоха от твърденията си, след като техни колеги оспориха твърденията им с мотива, че това е поляризирания ефект на галактичния прах, вместо "вторични трусове" от Големия взрив.

Виж още: Стивън Хокинг предрича края на света

Какво е значението на теорията

Съществуването на подобни гравитационни вълни ще помогне да бъде потвърдена теорията за инфлационния модел на вселената, според който вселената се е разширила драстично в първия миг от съществуването си. Когато за първи път е била предложена, тази теория е била приета доста спорно. Но сега все повече и повече учени казват, че това е най-добрият начин да бъде обяснен Големият взрив.