Най-голямата медийна група у нас има 650 служители, седем телевизионни канала и 19 онлайн бизнеса, припомнят новите собственици от PPF Group, които придобиват акциите на шведската MTG

Българската Нова телевизия официално ще има нов собственик, след като Modern Times Group (MTG) се съгласи да продаде своя 95%-ов дял в "Нова броудкастинг груп" на инвестиционната група PPF, водена от чешкия милиардер Петр Келнер, съобщават от шведската компания майка, цитирани от broadbandtvnews.com. От Eastern European Media Holdings S.A. новият собственик ще получи и останалите 5%.

Сделката за продажбата на 100% от Нова телевизия възлиза на 185 млн. евро, като средствата ще бъдат използвани за развитие, както на развлекателния, така и на дигиталния бизнес на MTG.

Нова телевизия е една от двете водещи медийни групи у нас, основен конкурент на CME и тяхната "Би Ти Ви медия груп", припомня Profit.bg. Активите й включват седем телевизионни канала и 19 онлайн бизнеса, които са генерирали продажби за общо 100 млн. евро през финансовата 2017 г.

Сделката е предмет на регулаторно одобрение и при липса на пречки се очаква да приключи през първата половина нa тази година.

Шведската MTG е в България от 2007 г., когато инвестира в Balkan Media Group Ltd., а според нейния президент и изпълнителен директор Йорген Линдеман коментира, че Нова телевизия е номер 1 у нас с 33% аудитория, като освен това притежава някои от най-добрите дигитални брандове в България.

Инвестициите на MTG са фокусирани в нашите студийни мощности на север, което е причината да нaмерим нов дом на нашите български служители при партньор, който ще инвестира в бъдещето на Нова, заяви той. 

През 2008 г. MTG платиха 620 млн. евро на гръцката компания Антена за придобиването на Нова телевизия. 

PPF Group, от своя страна, има разнообразни инвестиции в банковия сектор, недвижимите имоти и застраховането. Компанията държи и активи в телекомуникационния сектор, например чешкото подразделение на O2.

Чешкият милиардер Петр Келнер, чието състояние към днешна дата според сп. "Форбс" се оценява на над 16 млрд. долара, се спряга и за бъдещ купувач на бизнеса на "Теленор" в Югоизточна Европа. 

Източник: Profit.bg