Болниците и детските отделения са пълни

Есента се усеща вече сериозно и идва времето на вирусите. В момента нов вирус поразява както деца, така и възрастни. За това потвърждава д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София пред в. "Преса".

"Не става дума за грип, но точно какъв е вирусът, не се знае, защото никой не прави проби. Изследванията са много скъпи, а и нямат отношение към лечението", обясни д-р Мангъров.

Вирусът засяга предимно дихателните пътища, като протича с болки в гърлото, кашлица, хрема и температура, като може да се наблюдават още повръщане и болки в корема. Неразположението трае малко повече от седмица, като острата фаза е през първите четири дни.

Според данните на епидемиолозите броят на болните е скочил двойно само за седмица, като засега най-засегнати са областите София-област, където са заразени 138 души на 10 хил. население, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен и Пловдив.

Виж още: Пчелният восък - естественият антибиотик

"Лечебните заведения са пълни, а в детските, белодробните и вътрешните отделения почти няма свободно легло", посочи д-р Мангъров.

Според него при децата инфекцията може да се развие мълниеносно и да засегне белия дроб, мозъка или сърцето, както се е случило с починалото в Американския колеж момче.

Виж още: Болните от ебола се увеличават

"Затова моят съвет е още при първите оплаквания на детето да потърсят лекарска помощ", добави д-р Мангъров. Той успокои, че усложненията след прекарано вирусно заболяване са много по-редки, отколкото след грип. Трите щама "Калифорния", "Масачузетс" и "Тексас" се очаква да започнат да ни разболяват в средата на декември.