Рискът от сърдечни усложнения за хората, работещи нощни смени, е с 41% по-висок от обикновено

Продължителната работа на смени - редуване на дневни и нощни, може да изключително негативни ефекти върху дейността на сърцето ни, твърди изледване, публикувано в Журнала на Американската медицинска асоциация.

Американски лекари са провели наблюдение върху историята на заболяването на 189 жени в 24-годишен период и са открили тясна връзка между работата на смени и исхемичната болест на сърцето.

Жените, които работят 3 и повече нощни смени месечно в продължение на 10 години, са застрашени от болестта с 15 до 18% повече, отколкото жените с нормално работно време. При мъжете нощните смени нямат такъв ефект.

Виж още: Годишно инфаркт получават над 200 млади българи

Според лекарите плаващият график на девни и нощни смени нарушава биологичния ритъм на организма. Точно това предизвиква появата на хронични заболявания.

Други изследвания по темата

Предишно британско изследване установи, че редуването на дневни и нощни смени води и до повишен риск от инфаркт и инсулт. 

Проучването, обхванало над 2 млн. работници, показва, че 1/4 от изследваните са се сблъскали с подобен род проблеми.

Виж още: Оставането до късно в офиса повишава риска от инфаркт

В най-неблагоприятно положение са хората, които работят нощем. При тях рискът от усложнения се увеличава с 41%. Учените мотивират тези резултати с факта, че работата на смени е свързана също с вредни навици, неправилно хранене, лош сън, ниско равнище на физическа активност, като всичко това в крайна сметка влияе отрицателно на сърцето. 

Подобен режим на работа предизвиква нарушения в биологичния часовник на хората. В резултат се увеличава кръвното налягане, холестирина, развива се и диабет. 17 359 души от участвалите в изследването са имали отклонения в сърдечната дейност, 6598 - инфаркти, 1854 - исхемичен инсулт. 

Медиците са изчислили, че работата на смени крие 23% риск от инфаркт, 24% риск от усложнения в сърдечната дейност и 5% риск от допълнителни инсулти.

Виж още: Какви са симптомите на "мълчаливия" инфаркт

Източник: "Дейли мейл"