Моделите спортни обувки от колекцията Nike Free 2014 Running променят коренно усещането за естественото бягане и гъвкавост

Nike Free 3.0 Flyknit, Nike Free 4.0 Flyknit и Nike Free 5.0 са оборудвани с най-добрите технологии в областта на естественото бягане до момента, от създаването на първия модел Nike Free през 2004 г.

Колекцията за бегачи Nike Free 2014 е вдъхновена от известните думи на треньора и съосновател на Nike Бил Боуерман: "Важно е да подобрим движението на краката, а не да мислим само за обувките." 

Виж още: Nike (р)еволюцията в обувките за бягане

Убежденията му довеждат до нова философия в дизайна, в основата на която е концепцията за естественото движение и водят, през 2004 г., до създаването на революционния модел Nike Free.

Бил Боуерман вярвал, че дизайнът на спортните обувки трябва да се разработва спрямо тялото на спортиста и неговите движения

Десетилетие по-късно напредъкът в областта на технологиите и производството на спортни продукти продължава да разширява границите в дизайна и достига много по-далеч в изцяло новата серия Nike Free 3.0 Flyknit, Nike Free 4.0 Flyknit и Nike Free 5.0.

Виж още: Nike Only Store отвори врати в София

"След 10 години непрекъснати иновации ние наистина успяхме да променим изцяло начина, по който функционират тези обувки - каза Роб Долан, старши директор по дизайна в Nike Running. - Чрез използването на нови технологии и принципите на естествено движение днес наистина сме в състояние да накараме краката на бегачите да се движат по начин, който никога досега не сме били в състояние да постигнем."

Ключовият пробив идва благодарение на изследователската работа в лабораториите на Nike, сътрудничеството с известни спортисти и изучаването движенията на краката.

Когато състезателите бягат напред, краката им всъщност не се движат идеално в права линия - те често се извиват леко при съприкосновение със земята

Дизайнерският екип е наясно, че гъвкавостта във всички посоки е от ключово значение за постигане на естественото движение в една обувка. Ето защо колекцията 2014 представя три от най-значимите постижения в серията Nike Free от стартирането й през 2004-та насам.

Шестоъгълни гъвкави канали

Данните, събрани в спортната изследователска лаборатория на Nike, и допитванията до спортистите осигуряват нужната информация, за да се създаде първата по рода си подметка с шестоъгълно набраздяване, която осигурява гъвкавост във всички посоки и позволява краката на бегача да се движат много по-свободно.

Анатомична форма

Анатомично оформената подметка вече може да се извива при съприкосновение на крака със земята. Този подход към проектирането на обувките всъщност имитира формата на крака и така позволява на долните крайници и тялото да се движат максимално естествено.

Технология Nike Flyknit

Ултралеката плетена Flyknit горна част в моделите Nike Free 3.0 Flyknit и Free 4.0 Flyknit осигурява стабилност и фиксира отлично крака.

Nike Free 4.0 Flyknit, мъжки модел

Като предпазва стъпалото поради ниския профил на ходилото, горната част допълва гъвкавостта на платформата Nike Free и дава свобода на движенията във всички посоки. Технологията Nike Flyknit позволява на дизайнерите да проектират малки разтегливи зони за допълнителна подкрепа и проветривост, както и да интегрират безшевна Nike Flywire система там където е необходимо.

Моделите в колекцията са проектирани така, че бегачите сами могат да избират желаното ниво на гъвкавост и да се адаптират отлично към терена. Високият 6 мм Nike Free 4.0 Flyknit осигурява гъвкавост и допълнително омекотяване, а със своите 8 мм моделът Nike Free 5.0 предоставя златната среда между естествената гъвкавост и традиционните обувки за бягане.

Най-гъвкав, с 4 мм височина на ходилото, е моделът Nike Free 3.0 Flyknit.

Nike Free 3.0 Flyknit, дамски модел