Започват проверки на къмпингите по Южното Черноморие

В някои от морските ни курорти се наблюдава остър недостиг на персонал. Във варненските курорти се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, бармани и т.н. 

И този сезон възнагражденията на сервитьорите, барманите и камериерките остава без промяна - между 500 и 600 лв. За готвачите заплатите варират между 900 и 1500 лв, съобщава Монитор. 

Липсват квалифицирани кадри

"Трудно се намират хора за тези позиции, защото квалифицираните кадри бягат в чужбина където получават двойно по-високо заплащане", обяснява експертът по подбор на персонала Николай Колев. 

За да компТака, за да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така сервитьори и бармани работят по 12 часа, за да компенсират.

"Неспазването на установеното работно време е най-честото нарушение на трудовото законодателство. На този етап няма оплаквания за работно време от 14-16 часа, каквито имаше преди години", обясни директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов. 

От Главна инспекция по труда отчитат, че това лято работещите без трудов договор са по-малко в сравнение с миналата година. Заради липсата на кадри работодателите пък се принуждават да наемат почасово хора. Така в разгара на летния сезон учители масово започват работа като камериерки, администратори и спасители.

Виж още: 20% спад на чуждите туристи по Черноморието

Проверки на къмпингите

Междувременно започват масирани проверки на къмпингите по Южното Черноморие. В съвместните инспекции участват експерти от различни държавни институции, неправителствени организации, полицията и пожарната, като те ще следят за незаконно къмпингиране в гористи местности, защитени територии и други. 

Подобни проверки вече има от началото на седмицата по северното Черноморие. Горските служители следяха за нерегламентирано палене на огън, което крие сериозни рискове в сезона на пожарите. Не е позволено да се пали огън на 100 метра от горска територия, нито в защитените зони.