Национален център на книгата ще подпомага българските автори да бъдат издавани по-лесно

НДК да стане денонощна книжарница и библиотека. Това обеща изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош по време на представянето на програмата на новооснования Национален център на книгата, съобщава на сайта си НДК.

"Амбицията ни е да създадем в НДК най-голямото българско място за представяне на книги, което на практика ще бъде денонощна книжарница и библиотека", заяви Брошош.

Подкрепа за българското книгоиздаване като цяло

Сред действията в тази посока се предвижда да бъде създаването на сайт, на който да бъдат публикувани анотации на книги, които родните автори предлагат за издаване в чужбина. Звеното ще бъде и своеобразен посредник между книгоиздателските компании и нашите писатели, като по думите на Боршош, някои от произведенията да бъдат изцяло финансирани от подопечната му институция.

"Като културолог си давам сметка, че за да направиш ясна визия за културата, не можеш да вземеш под внимание само един сегмент. Това не е просто подкрепа за българските писатели, това е подкрепа за българските издатели, преводачи, книжарници и всички, свързани с българската литература. Ако българско издателство пристигне в НЦК при ясните и определени правила, които имаме - тази книга ще бъде издадена", заяви Брошош.

"Не знам дали си давате ясна сметка за мащаба на това начинание, но на практика всеки български автор вече има шанса да бъде издаден. Това със сигурност ще промени българския книжен пазар. Програмата на НКЦ ще бъде отворена целогодишно, няма да има сесии. Надявам се, че този подход ще даде възможност да се разшири по един, невиждан досега начин, подкрепата, която държавата оказва на българската книга", допълни той.

Подкрепа за тиражирането на български книги в чужбина

Ще има специална подкрепа за тиражиране на български книги в чужбина. Правилата, които вече са изготвени, са в синхрон с това, което се случва в останалите европейски държави.

Засега центърът няма да бъде издателство. Предвижда се първата "цедка" при подбора на произведенията да бъде на самите издателства, а кой проект ще бъде подкрепен ще зависи от Експертният съвет към центъра. В него ще влязат Амелия Личева, Александър Кръстев, Дарин Тенев, Георги Иванов и Силва Папазян.

Консултативен съвет пък ще определя функциите на новата структура. В него участват Алек Попов, Александър Шпатов, Ани Илков, Жаклин Вагенщайн, Теодора Димова, Манол Пейков, Милена Фучеджиева, Радослав Парушев. Директор на Националния център за книгата е Светлозар Желев.