Диан Стаматов ще отговаря за случващото се в средното образование

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Диян Стаматов за заместник-министър на образованието и науката.

Той ще за мести на поста Ваня Кастрева, която отговаряше за средното образование, но подаде оставка заедно с бившия вече министър Тодор Танев.

Диян Стаматов е роден през 1967 г. в Карнобат. Завършил е Факултета по биология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и преподава биология. До момента е директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Виж още: Министър Кунева: Няма да разпилея и частица от свършеното​

Сега той ще отговаря за случващото се в средното образование. Пред него е поставена тежката задача да се справи с промените в учебните програми, които станаха повод за скандали миналия месец и костваха поста на министър Танев. 

Освен това Стаматов ще трябва да се справи и с проблема с учебниците за учениците, тъй като стана ясно, че вероятността те да са готови преди започването на новата учебна година е минимална.

Виж още: В осми клас ще учат как се прави фирма​

Ваня Кастрева подаде оставката си миналия понеделник заедно с проф. Тодор Танев, след скандала за замяната на думата "робство" с турско "съжителство" в учебниците по история. В крайна сметка се оказа, че подобна замяна дори не е била планирана, а става въпрос за погрешно интерпретирана от медии информация