EVN съветват какво да правим, ако има буря

Летните бури са особено красиви, ако си ги гледаме от вкъщи, удобно седнали край прозореца. Ако сме навън обаче, те могат да бъдат и доста опасни. 

От EVN обясняват как да сме сигурни за себе си и за покъщнината си в условия на гръмотевична буря. 

Ако сме вкъщи или на работа: 

Трябва да изключим от контакта телевизора, компютъра, климатика, CD и DVD плейърите - тези електрически уреди най-много се влияят от външно пренапрежение. Най-често резултатът от падане на гръмотевичен удар върху имотите е изгоряла техника:

"Първият съвет, който даваме, е да се инсталира гръмоотвод в къщата, много от къщите имат такива, но или не са поддържани, или по една или друга причина са отпаднали. Съветваме клиентите си да сложат гръмоотводно въже на своите имоти. При липса на гръмоотвод честият вариант е масово да изгорят електрическите уреди в къщата, в която е паднал гръмотевичният удар", обяснява Петър Костадинов от EVN.

За да се защитят домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация, препоръчително е да се направи защита в електрическото табло на сградата или чрез устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител.

Виж още: Правила за поведение при гръмотевични бури и силни ветрове

За нашата лична безопасност, ако сме на открито:

"При гръмотевични бури да се отдалечат гражданите от електропроводи, да не докосват метални конструкции, огради, парапети, други метални заграждения. А при къмпингуване, ако гражданин забележи паднала жица, по никакъв начин да не я докосва и да не се отдалечи на не по-малко от 8 метра", добавя Костадинов.

Ако сме на открито по време на гръмотевична буря, трябва да сме далеч от електропроводи и да не докосваме метални конструкции. Ако пък сте на къмпинг и проводникът е паднал на земята, не го докосвайте. Отдалечете са на минимум на 8 метра разстояние.

Ако се натъкнем на паднала жица, на паднал по-ниско проводник, веднага трябва да сигнализираме на телефон 112.

Източник: EVN