Данните на НАСА и Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ потвърдиха, че 2014 г. е била най-горещата в историята

Тенденцията на дългосрочно затопляне на планетата продължава, сочи анализ на температурите, измервани на повърхността от учените в института на НАСА за космически изследвания "Годар" (GISS) в Ню Йорк.

Топ 10 на най-високите средногодишни температури, откакто се правят метеорологичните измервания, са регистрирани през 1998-а и в началото на XXI век.

Независимо от НАСА американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) също потвърди, че 2014-а е била най-топлата година в историята - нещо, което първи този месец оповестиха японски учени.

От 1880 г. насам средната температура на Земята се е покачила с 0,8 градуса по Целзий - тенденция, за която основна вина носи все по-голямото количество на въглеродния диоксид и други парникови газове в атмосферата, задържащи топлината.

В преобладаващата си част това затопляне се е появило през последните три десетилетия. 

Неотдавна от НАСА показаха чрез компютърна симулация  как се променят за година нивата на въглероден диоксид (CO2) в земната атмосфера. Т.нар. Nature Run обхвана периода от януари до декември 2006 г.

На 3-минутното видео се вижда как ветровете разпръскват парниковия газ далеч от източниците му. Забелязват се и разликите между южното и северното полукълбо със смяната на сезоните и промените в жизнения цикъл на растенията.

Изследователите потвърждават дългосрочната роля на емисиите, дължащи се на човешката дейност, но очакват и ежегодни отклонения от тенденцията на затопляне, причинени от явления като Ел Ниньо или Ла Ниня.

Смята се, че тези природни феномени, които подгряват или охлаждат водите на Тихия океан в тропическите географски ширини, са допринесли значително за отклоненията от тенденцията на затопляне през последните 15 години. 

Рекордната 2014 г. обаче е била неутрална по отношение на явления като Ел Ниньо.

Виж още: ООН за глобалното затопляне: Новините са лоши

Регионалните температурни разлики се влияят по-силно от динамиката на времето, отколкото в световен мащаб, сочат още данните. Например в части от Средния запад и Източното крайбрежие на САЩ е било необичайно хладно, докато в Аляска и три западни щата - Калифорния, Аризона и Невада - е отчетена най-топлата година в историята, сочат данните на NOAA.

Анализите се базират на измервания от 6300 метеорологични станции и точки на наблюдение в открито море, както и от изследователските бази в Антарктика.