Ниските цени са на тържищата, но това не се усеща пряко от потребителите

Цените на храните в България в момента са най-ниски от поне години насам. През изминалата седмица цените на основните хранителни стоки паднаха до най-ниското си ниво за последните пет години. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от Нова телевизия.

Цените падат, но на тържищата

Тази година най-трайно поевтиняване има при захарта, някои колбаси, както и при повечето сезонни плодове и зеленчуци. Експертите са категорични, че цените тази година са най-ниски в сравнение с предходните пет години.

С по-ниски цени на едро това лято са пилешкото месо, каймата, колбасите, кравето масло и сирене, брашното, фасулът и повечето сезонни плодове и зеленчуци. Според специалистите причина за това е топлото лято, като ключов фактор играят още руското ембарго, добрата реколта у нас и вносът отвън.

Нискокачествени зеленчуци от Гърция сриват цените

Така например в момента зеленчуци от Гърция сриват цените на българската продукция. 

От години пазарът ни е залят с нискокачествена продукция плодове и зеленчуци, която влиза на наша територия, но през последните месеци негативното влияние е огромно, допълни той. Пазарът ни е залят с гръцка стока. Заради Руското ембарго нямаме достъп до един от пазарите, а голяма част от европейската продукция влиза у нас. Всичко това срива цените и затруднява реализацията на родните зеленчуци, оплакват се производители, цитирани от "Стандарт".

"Принудени сме да продаваме продукцията си под себестойност. Нашите домати почти не се реализират в момента в България. Червеният домат на едро се продава по 35-40 ст., а розовият - от 50 до 70 ст. Реализацията е изключително трудна - на 50%, и колегите са принудени да рекултират продукцията, коментира Георги Кафтанов, шеф на сдружение "Югозапад" пред изданието.

Виж още: Нов данък върху вредните храни?

Защот не се усеща спадът

Причината до голяма степен тези ниски цени да не се усещат от крайния потребител е една според него - спекулата. 

"Не може един търговец да вземе домата за 60 ст. от производител, цената на борсата да е 80-90 ст., а после цената за крайния потребител да е 2 лв. килото", коментира той.

И въпреки че повечето потребители все още не усещат ефекта от ниските цени по борсите, надежда за по-изгодно пазаруване през лятото има. Сега нагоре вървят единствено цените на плодове като лимоните и ябълките, които се внасят предимно от Южна Америка.

Тази тенденция се очаква да се запази и през месец август, когато цените на храните ще запазят нивата си, дори може да тръгнат малко надолу. През септември обаче се очаква основните хранителни стоки и продукти отново да поскъпнат.

Източник: Нова телевизия, "Стандарт"