Как по забавен начин да обясним различните похвати на маркетинга

Мнозина преподаватели в университети са давали своя дефиниция за това какво е маркетинг. Същото направи и един потребител на сайта за забавления 9gag, който обаче за разлика от масовите дефиниции дава колоритни и разбираеми примери:

1. Виждате страхотно момиче на парти. Отивате при нея и ѝ казвате: Аз съм много богат. Омъжи се за мен! - Това е директен маркетинг.

2. Вие сте на парти с група приятели и виждате страхотно момиче. Един от приятелите ви отива при нея и сочейки към вас, ѝ казва: "Той е много богат. Омъжи се за него!" – Това е реклама.

3. На парти сте и виждате страхотно момиче. Отивате при нея и взимате телефонния ѝ номер. На следващия ден ѝ се обаждате и казвате: "Здравей, аз съм много богат. Омъжи се за мен" - Това е телемаркетинг.

4. На парти сте и виждате страхотно момиче. Ставате, оправяте вратовръзката си, отивате при нея, сипвате ѝ питие, отваряте ѝ вратата на колата, вдигате чантата ѝ, след като тя я изпусне, предлагате ѝ да я закарате и тогава казвате: "Между другото, аз съм богат. Ще се омъжиш ли за мен?" - Това са връзки с обществеността.

5. На парти сте и виждате страхотно момиче. Тя идва при вас и казва: "Ти си много богат! Ще се ожениш ли за мен?" - Това е разпознаваемост на бранда.

Виж още: Маркетингът ще стане изцяло персонализиран

6. На парти сте и виждате страхотно момиче. Отивате при нея и ѝ казвате: "Аз съм много богат. Омъжи се мен!" Тя ви удря здрав шамар - Това е обратна връзка от клиента.

7 На парти сте и виждате страхотно момиче. Отивате при нея и ѝ казвате: "Аз съм много богат. Омъжи се за мен!" Тя ви представя на съпруга си - Това е неравновесие между търсене и предлагане.

8. На парти сте и виждате страхотно момиче. Отивате при нея и още преди да успеете да кажете нещо, се появява някой друг и ѝ казва: "Аз съм богат. Ще се омъжиш ли за мен?" и тя тръгва с него. - Това е агресивна конкуренция, която изяжда част от пазарния ви дял.

Виж още: Любовна връзка с клиента

9. На парти сте и виждате страхотно момиче. Отивате при нея и преди да кажете: "Аз съм богат. Омъжи се за мен!" пристига жена ви. - Това е ограничение за навлизане на нови пазари.

Източник: 9gag.com