Freedom 251 вече се продава в Индия, но до първите доставки ще минат месеци

Индийска фирма пусна в продажба устройство, за което твърди, че е "най-евтиният смартфон в света". "Рингинг белс" са кръстили модела Freedom 251 (Свобода 251) и го продават за 251 индийски рупии, което прави около 3,30 евро.

Въпреки голямото търсене обаче скептиците подлагат на съмнение качеството му и ценовата стратегия на производителя, отбелязва Би Би Си. Индия е вторият по големина пазар на мобилни устройства, а абонатите на мобилни услуги в страната са 1 млрд.

Говорител на компанията, цитиран от агенция "Франс прес", оповести, че това е най-престижният им модел, с който ще предизвикат революция в бранша. В първия ден на онлайн продажбите този четвъртък сайтът им дори се срина заради огромното количество заявки - 600 хил. в секунда.

"Рингинг белс" смятат да произвеждат модела в Индия, макар че все още нямат фаблика в страната. Прототипите, раздадени на журналистите, бяха китайско производство под марката Adcom, заличена с бяла боя. Първите устройства щели да бъдат доставени на клиентите чак след четири месеца (до 30 юни).

Първоначално обявената цена беше под 500 рупии, но в последния момент тя беше намалена почти двойно. Според анализатори, цитирани от "Ройтерс", цената е под себестойността на компонентите, без да се отчитат разходите за производство, разпространение и маркетинг.

Индийският съюз за мобилни комуникации алармираха с писмо министъра на телекомуникациите Рави Шанкар Прасад, че не е възможно 3G телефон да се продава под 2700 рупии (37 евро). Самата "Рингинг белс" е основана преди няколко месеца и неотдавна пусна един от най-евтините 4G смартфони в Индия на цена 2999 рупии (малко над 40 евро), припомня "Прес тръст ъф Индия".

Freedom 251 е ориентиран към потребители, които не са "мигрирали" към смартфоните и ползват по-стари модели мобилни апарати. Като дизайн напомня iPhone 4 на "Епъл", обяснява Би Би Си.

Апаратът ще притежава 4″ IPS дисплей с разделителна способност 960 х 540, 1 GB RAM и 8 GB потребителска памет, допълва по параметрите Mobility.bg. Чипсетът ще е четириядрен, най-вероятно MTK 6580, или някой модел на Spreadtrum. Налице ще е слот за карти microSD. Дотук с имитациите. Освен всичко друго, Freedom 251 ще се управлява от Android 5.1 и ще притежава батерия с капацитет 1450 mAh. Основната камера е 3,2-мегапикселова, а лицевата камера - едва 0,3 MP.

Цената под 4 долара е постижима поради субсидирането на проекта от страна на индийското правителство, като поне в началото този смартфон със сигурност ще е достъпен само за потребителите в Индия.

Източник: Би Би Си, Mobility.bg