Националният първенец Веселин Атанасов с "Ранна есен" победи в тематичната категория "Пейзаж и природа" при любителските фотографии и се състезава с още девет творби за титлата "Фотограф любител на годината"

Четири български любителски снимки попаднаха сред най-добрите кадри в тазгодишния фотоконкурс на "Сони" Sony World Photography Awards, а една от тях дори спечели първото място в една от 10-те тематични категории.

"Ранна есен" на Веселин Атанасов от Казанлък не само попадна сред най-хубавите съвременни фотографии, заснети през изминалата година, но влезе във финалната селекция на любителския раздел и стана номер 1 в категория "Пейзаж и природа".

Зашеметяващият кадър на светлина, която прониква през високите дървета в националния парк "Централен Балкан", е избран и за най-добрата индивидуална снимка, подадена за участие от български фотограф. Заснета е една сутрин, когато старопланинската гора вече е започнала да се обагря в есенни цветове и същевременно е покрита с гъста мъгла.

"Пейзажната фотография е моят любим жанр - споделя авторът, който се занимава това едва от три-четири години, а иначе е IT специалист. - Първоначално бях вдъхновен от зашеметяващите природни сцени, които видях по време на пътешествията ми до екзотични дестинации през 2013 и 2014 г."

Той получава фотографско оборудване от "Сони", а творбата му ще бъде включена в албума за тазгодишния конкурс и ще бъде показана в изложбата Sony World Photography Awards 2018 в Лондон (20 април-6 май). Освен това Веселин Атанасов се конкурира с победителите в останалите девет категории за титлата "Любител фотограф на годината", придружена от 5000 щатски долара парична награда. 

Фотогалерия: Най-добрите любителски снимки във фотоконкурса на "Сони", 2018 г.

Носителят й, както и победителите при професионалистите, ще бъдат обявени в британската столица на 19 април.

Създадена от Световната фотографска организация, надпреварата се провежда за 11-а година с рекорден брой кандидатури - повече от 320 хил. снимки на фотографи от над 200 държави и територии.

В топ 50, т.нар. поощрителна селекция, сред най-добрите пейзажни и природни снимки има още две български фотографии: Alpi di Siusi на Николай Алексиев от планинската верига Доломити в Италия и "Ледена епоха" на Атанас Чулев, заснета на 12 март м.г. на Черни връх, Витоша.

Снимка: Nikolay Alexiev, Bulgaria, Commended, Open, Landscape & Nature (2018 Open competition), 2018 Sony World Photography Awards

Снимка: Atanas Chulev, Bulgaria, Commended, Open, Landscape & Nature (2018 Open competition), 2018 Sony World Photography Awards

Сред 50-те най-добри любителски снимки от дивата природа пък е "Охлюв" от Георги Георгиев, документирал отблизо вълшебния свят на охлювите...

Снимка: Georgi Georgiev, Bulgaria, Commended, Open, Wildlife (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards

Сред българските имена в поощрителната селекция е и Стоян Васев, който живее и работи в Русия. Избраният негов кадър, озаглавен "Хуманизация", е заснет в Москва на 7 януари м.г. и показва паметника на първия космонавт Юрий Гагарин на фона на фабрични комини при температури -25 градуса.

Снимка: Stoyan Vassev, Bulgaria, Commended, Open, Architecture (Open competition), 2018 Sony World Photography Awards

Снимките от двете селекции също влизат в изложбата, която по традиция се подрежда след финала на конкурса, от 20 април до 6 май в Лондон. 

Конкурсният раздел "Национална награда" покрива над 60 държави и цели да открои и отличи най-добрата снимка, направена от местен фотограф. Всички 63 национални победители могат да се видят на: https://www.worldphoto.org/2018-national-awards